Încă șapte ani de mandat pentru Gurbangulî Berdîmuhamedov. Cum a reînviat cultul personalității

Data publicării:
statuie berdimuhamedov - europa libera
Președintele Berdîmuhamedov are și el propria statuie | Foto: Europa Liberă

Gurbangulî Berdîmuhamedov, la putere în Turkmenistan de mai bine de un deceniu, a fost învestit vineri în funcția de președinte, după ce a fost reales cu 98% din voturi la conducerea acestei țări din Asia Centrală, una dintre cele mai izolate din lume, relatează AFP, citată de Agerpres.

Turkmenistan President Berdymukhamedov Meets Angela Merkel
Gurbangulî Berdîmuhamedov, președintele Turkmenistanului | Foto: Gulliver/GettyImages

Ceremonia de învestitură a avut loc într-un palat somptuos din centrul capitalei Așhabad, la care au participat 2.500 de persoane, printre care parlamentari, oficiali guvernamentali, ambasadori străini și opt contracandidați ai lui Berdîmuhamedov la alegerile prezidențiale de duminica trecută.

„Poporul meu mi-a acordat o mare încredere, alegându-mă” la Președinție, a declarat Berdîmuhamedov, în aplauzele participanților la ceremonie. „Este o nouă etapă de dezvoltare care începe pentru Turkmenistan și ne-am stabilit obiective și mai grandioase”, a spus el, promițând să creeze „în scurt timp” un post de delegat pentru drepturile omului în această țară unde, potrivit ONG-urilor specializate cum ar fi Amnesty International, acestea sunt încălcate cu regularitate.

După două mandate de cinci ani fiecare, Berdîmuhamedov, în vârstă de 59 de ani, ar trebui de data aceasta să rămână la putere cel puțin șapte ani datorită unei reforme constituționale adoptate în septembrie 2016. 

Dentist personal al primului președinte al țării, Saparmurat Niazov (cel care își construise statuie din aur care se rotea după soare - n.r.), devenit apoi ministru al sănătății, Berdîmuhamedov a fost ales pentru prima dată președinte în 2007, cu 89% din voturi, la mai puțin de un an după moartea lui Niazov, și reales în 2012, cu un scor de 97,14%. El a fost ales din nou anul acesta, la 13 februarie, cu aproape 98% din voturi și o prezență la vot de 97%.

Pe locul patru în rezervele mondiale de gaze, Turkmenistanul se confruntă acum cu o criză economică din cauza căderii prețurilor hidrocarburilor și a recesiunii ce a lovit Rusia vecină.

Cultul personalității reînvie în Turkmenistan
statuie berdimuhamedov - europa libera
Statuie înfățișându-l pe președintele Berdîmuhamedov | Foto: Europa Liberă

Președinte, șef al guvernului și general de armată, Berdîmuhamedov menține un control aproape absolut asupra presei și societății civile și a impus un nou cult al personalității în această țară de cinci milioane de locuitori, după modelul predecesorului său.

Astfel, în 2013 el a decretat că, timp de patru ani, tot poporul trebuie să meargă pe bicicletă. Ca să fie mai clar, toată lumea trebuie să-și cumpere bicicletă, chiar dacă prețul unui asemenea obiect nu este chiar la îndemâna oricui - ajunge la nivelul unui salariu mediu pe economie.

Și pentru a marca această inițiativă - denumită „Securitate în trafic și bine în viața noastră” - președintele a ținut să dea el însuși un exemplu: însoțit de zeci de oficiali guvernamentali, și-a pus echipament adecvat, inclusiv o cască, și a participat, încă din zori, la o cursă ciclistă, televizată, pe care, bineînțeles, a câștigat-o.

În competiție au intrat 8.500 de participanți, care au primit biciclete de 200 de euro (aproape cât un salariu mediu). Bicicletele au fost importate special cu această ocazie.

Iar turkmenii nu prea vor avea de ales. Sub regimul lui Berdîmuhamedov – fost dentist, devenit ministru al Sănătății, apoi vicepremier în 2001 – Turkmenistanul s-a menținut ca unul dintre cele mai represive regimuri din lume, susțin organizațiile de apărare a drepturilor omului.

statuia din aur rotitoare a lui niazov turkmenistan - mihail perfilov flickr
Saparmurat Niazov avea statuie care se rotea după soare | FOTO: Mihail Perfilov/ Flickr

Predecesorul lui Berdîmuhamedov, fostul președinte Saparmurat Niazov, a rămas celebru în istorie pentru ciudățeniile lui și pentru cultul accentuat al personalității. Între altele, el își făcuse statuie de aur care se rotea după soare și redenumise zilele săptămânii și lunile anului după numele lui și al mamei lui. Se autointitula „părintele națiunii” și își scosese propria carte sfântă.

După moartea neașteptată a lui Niazov (în urma unui infarct), cultul personalității în Turkmenistan s-a mai temperat o perioadă, dar apoi au fost din ce în ce mai multe semne că succesorul Gurbangulî Berdîmuhamedov îi calcă pe urme.

Turkmenistan's President Gurbanguly Berdimuhamedov delivers a speech next to China's President Xi Jinping in Beijing
Foto: Gulliver/GettyImages

Președintele vrea să-și promoveze o imagine de sportiv înnăscut participând la curse de cai, curse de mașini sau curse de ciclism. Când la o asemenea întrecere președintele a căzut de pe cal, filmarea a fost interzisă în Turkmenistan.

Omniprezentele portrete și statui ale lui Niazov au început să fie înlocuite, încet-încet, cu figura lui Berdîmuhamedov. Mai mult, el a dezvelit, în curtea unei unități militare, o statuie de bronz înaltă de 5 metri înfățișându-l pe tatăl său. 

 

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri