Sari la conținut

Încă un armistiţiu anunţat în Fâşia Gaza. Hamas şi Israel au acceptat trei zile de încetare a focului

După un sfârşit de săptămână cu bombardamente, Israelul şi gruparea Hamas au încheiat un nou armistiţiu de trei zile, care a intrat în vigoare luni, la miezul nopţii. Acordul de încetare a focului este rezultatul negocierilor care au avut loc la Cairo şi oferă timp celor două tabere pentru discutarea unui plan de pace în regiune.

 

Autorităţile de la Ierusalim au avertizat însă că, dacă armsitiţiul va fi încălcat de Hamas în timpul nopţii, înţelegerea de la Cairo se suspendă.

Precedentul acord de încetare a focului decretat pentru trei zile în Fâşia Gaza a expirat vineri dimineaţă. Atunci, gruparea Hamas a refuzat prelungirea armistiţiului.

Conflictul din Fâșia Gaza a izbucnit pe 8 iulie. Bilanţul tragic al celor 30 de zile de operaţiuni militare israeliene este de aproximativ  2000 de morţi. Potrivit ultimului raport ONU, au murit peste 1900 de palestinieni, majoritatea civili, în timp ce Israelul a pierdut 67 de oameni - cei mai mulți, soldați. Trei civili israelieni se numără printre victime.