Încă un pas către declanșarea ostilităților în Libia

Data publicării:
om pe strada in fata unei cladiri distruse
Cele două părți beligerante ale războiului civil din Libia au semnat un acord de încetare a focului. Foto: Guliver/ Getty Images

Şeful Guvernului de Uniune Naţională (GNA) din Libia, Fayez al-Sarraj, a promis să răspundă cu „forţă şi fermitate” rivalului său, mareşalul Khalifa Haftar, pe care îl acuză că l-a „trădat” lansând o ofensivă în direcţia capitalei Tripoli, ceea ce va duce la „un război fără învingător”, relatează AFP, preluată de Agerpres.

World Leaders Gather In New York For Annual United Nations General Assembly
Premierul Libiei Fayez al-Sarraj îi transmite un avertisment rivalului său, mareșalul Khalifa Haftar Foto: Guliver/Getty Images


„Am întins mâna către pace, dar după agresiunea care a avut loc din partea forţelor aparţinându-i lui Haftar şi declaraţia sa de război împotriva oraşelor şi capitalei noastre (...), el va găsi numai forţă şi fermitate”, a declarat Fayez al-Sarraj într-un discurs televizat.

El a avertizat în privința unui „război fără învingător”. Reamintind aranjamentele stabilite cu Haftar cu ocazia ultimelor întâlniri avute, Sarraj a afirmat că Haftar a „trădat” acordul şi a încercat să îl „înjunghie pe la spate”.

Cei doi s-au întâlnit de mai multe ori în ultimii ani. La ultima întrevedere, la sfârşitul lui februarie, la Abu Dhabi, ei au încheiat un acord în special pentru formarea unui guvern unificat şi organizarea de alegeri înainte de sfârşitul anului.

Libia se pregătea să găzduiască la jumătatea lui aprilie o conferinţă naţională menită să găsească o foaie de parcurs pentru ieşirea ţării din criză. Sarraj a subliniat că această conferinţă era o cale spre „un stat stabil şi pentru a construi un stat civil şi democratic”.

El îl acuză pe mareșalul Haftar că este „animat de interese personale şi fanteziile sale individuale” şi că acţionează pentru „a sabota procesul de pace (...) şi a scufunda ţara într-un ciclu de violenţe şi un război distrugător”.

Cele două tabere îşi dispută puterea în Libia: de o parte GNA, cu sediul la Tripoli, instalat la sfârşitul lui 2015 în baza unui acord mijlocit de ONU, iar de cealaltă parte, o autoritate rivală, instalată în estul Libiei şi sub controlul mareşalului Khalifa Haftar.

Citiți și:  Îngrijorare. Libia, pe punctul de a deveni noul butoi cu pulbere al planetei

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri