Sari la conținut

Stare de catastrofă naturală decretată în Chile din cauza incendiilor de vegetație

Chile se confruntă cu cele mai grave incendii de vegetaţie din ultima jumătate de secol. Sunt 43 de focare active în centrul şi sudul ţării. Situaţia este atât de gravă încât a fost decretată stare de catastrofă naturală. Şeful statului a mers să stea de vorbă cu sinistraţii şi să urmărească operaţiunile pompierilor, potrivit Digi24.

Pompierii par neputincioşi în faţa flăcărilor de câţiva metri înălţime. De mai bine de o săptămână se chinuie să ţină măcar sub control incendiile de vegetaţie declanşate în jumătatea de sud a ţării. Dar focul avansează în fiecare zi alimentat de secetă şi vânt. Zeci de chilieni şi-au văzut casele făcute scrum. Deşi au primit ordin de evacuare, mulţi au refuzat să plece. Au sperat că mai pot salva ceva.

Preşedintele a venit în comunităţile afectate şi a făcut un apel către oameni să nu-şi rişte viaţa şi să plece din calea incendiilor. A promis că toţi sinistraţii vor primi ajutor să-şi reconstruiască gospodăriile.

„Sunt mai multe familii sinistrate aici. Au pierdut totul. Am vorbit cu oamenii şi le-am ascultat poveştile, cât de înspăimântaţi au fost când au văzut că focul se apropie şi nu pot face nimic să-l controleze”, declară Michelle Bachelet, preşedintele Chile.

Pompierii nu pot spune deocamdată dacă de vină pentru izbucnirea incendiului este neglijenţa sau un act intenţionat.

Pe aceeași temă