Începe distrugerea armelor siriene. 700 de tone de agenţi chimici, neutralizate în 3 luni

Data publicării:
nava cargo arme chimice

Lungă de aproape 200 de metri, nava-cargo va fi cea mai bine pazită ambarcațiune din lume. Ea a trecut printr-o serie de transformări, iar sistemele de hidroliză prin care vor fi neutralizați agenții chimici au fost instalate de armata americană.

Ceea ce vom face va fi convertirea materialelor care sunt ele însele arme chimice sau din care se realizează arme chimice în componente care nu mai pot fi folosite în acest scop”, a explicat Frank Kendall, subsecretar de stat în Ministerul Apărării.

Oficialii spun că cele 700 de tone de material chimic vor fi distruse în trei luni de zile. Specialiștii susțin că aceeași cantitate ar fi distrusă doar într-o lună, în condiții normale, pe uscat.

Soluția găsită evită situația ca materialele chimice să ajungă pe teritoriul unei alte țări, unde am avea de îndeplinit condiții politice și de mediu, potrivit legislației țărilor respective”, a mai spus Frank Kendall.

De altfel, la această soluție s-a ajuns după ce mai multe state au refuzat distrugerea armelor chimice pe teritoriul lor. Astfel, armele vor fi distruse pe mare, în Marea Mediterană, într-un loc ținut secret.

Ambarcațiunea are la bord un echipaj de 35 de membri, 63 de specialiști şi agenți de securitate. În plus, au fost instalate sisteme speciale de stocare, iar agenții chimici vor fi perfect izolați. Reziduriile toxice rezultate vor fi preluate de firme private, selectate în urma unei licitații. Peste 40 de companii și-au anunțat deja interesul de a participa la această operațiune. 

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri