Închisori cu porţi deschise pentru vizitatori, în Polonia

Data publicării:
inchisori polonia

  

În fața unei închisori din Polonia, zeci de oameni zâmbitori stau la coadă pentru a intra în locul din care cei mai mulţi abia aşteaptă sa iasă.

În centrul de detenţie sunt închişi 1.400 de oameni, iar printre ei este şi Robert. Bărbatul de 38 de ani este la a patra arestare şi spune că timpul petrecut aici i-a dezvoltat talentul artistic.

Cu câţiva ani în urmă, gardienii voiau ca deţinuţii să stea în celule şi să-şi ispăşească pedepsele fără să provoace probleme. Acum am acces la cărţi, la artă, în general... Asta mă ajută să fiu ocupat, să simt că fac ceva cu viaţa mea”, spune deţinutul.

Sunt cuvinte care nu-i impresionează deloc pe unii vizitatori, care cred că statul cheltuieşte prea mult cu întreţinerea deţinuţilor.

Cei de aici au computere, camere frumoase, pot primi o educaţie, în timp ce unii copii nu au parte de nimic, fiindcă provin din familii sărace. E şocant!”, e de părere o vizitatoare, Katarzyna.

Centrul de detenţie este unul dintre cele mai mari din Europa şi printre cele mai aglomerate.

De altfel, lipsa spaţiului este cea mai mare problemă a închisorilor poloneze. În cele 150 de penitenciare sunt 80.000 de condamnaţi, iar lucrurile se vor complica anul viitor. Potrivit noilor reguli ale Uniunii Europene, Polonia va trebui să aducă acasă încă 10.000 de conaţionali închişi în ţările blocului comunitar.

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri