Incident la summitul G20, între un oficial american și unul chinez

Data actualizării: Data publicării:
incident 2

40 de lideri şi oficiali străini se reunesc azi la Hangzhou în China, pentru summitul anual G20. Creşterea economică, securitatea şi încălzirea globală sunt temele de pe agendă, dar analiştii se aşteaptă la multe angajamente şi foarte puţine măsuri concrete în urma reuniunii.

G20 este cel mai important şi prestigios summit internaţional organizat vreodată de China şi totul trebuia să fie perfect. Excesul de zel al organizatorilor a dus la un incident la sosirea delegaţiei americane.

Preşedinţii celor două ţări n-au părut însă afectaţi de momentul tensionat dintre cele doua staff-uri şi au băut împreună un ceai aseară, pe malul lacului. Barack Obama şi omologul său chinez, Xi Jinping, s-au plimbat şi au discutat despre subiecte dincolo de agenda summitului. 

Discuţia prietenească venea însă la câteva ore după tensiunile apărute între delegaţia americană şi oficialii chinezi, imediat după aterizarea americanilor.

- E avionul nostru şi vor sta sub aripă.

- E ţara noastră! E aeroportul nostru!

O angajată a Casei Albe a avut o altercaţie cu un oficial chinez, chiar înainte ca Barack Obama să coboare din avion. Oficialul chinez considera că jurnaliştii americani sunt prea aproape de preşedinte, iar angajata Casei Albe încerca să-i explice că aşa stau de obicei, la vizitele oficiale. Acelaşi oficial i-a blocat drumul consilierei pentru securitate a preşedintelui, Susan Rice, când aceasta a vrut să se apropie de Barack Obama.

40 de lideri şi înalţi oficiali străini din 20 de ţări se reunesc azi la Hanzhou ca să discute despre impulsionarea economiei mondiale, securitate şi încălzirea climatică.

G20, din care fac parte cele mai industrializate ţări din lume, dar şi economiile emergente, reprezintă 85% din PIB-ul mondial şi două treimi din populaţia planetei.

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri