Sari la conținut

Îndemnul SUA pentru Rusia și China după noul tir balistic al Phenianului

Statele Unite au îndemnat joi China și Rusia să facă direct presiuni "din proprie inițiativă" asupra Coreei de Nord după un nou tir balistic "provocator" al Phenianului deasupra Japoniei, relatează AFP.

Mississippi State Bulldogs vs Tulane Green Wave

Foto: Guliver/GettyImages

Administrația de la Washington a anunțat că președintele Donald Trump a fost informat despre tir de secretarul general al Casei Albe, generalul de marină în retragere John Kelly, potrivit Agerpres.

Donald Trump nu s-a exprimat deocamdată asupra subiectului.

"China furnizează cea mai mare parte a petrolului Coreei de Nord. Rusia este primul angajator al muncitorilor nord-coreeni", a afirmat secretarul de stat american, Rex Tillerson, într-un comunicat.

"China și Rusia trebuie să arate că nu tolerează aceste tiruri inconștiente cu rachete acționând direct din proprie inițiativă",a subliniat șeful diplomației americane.

"Aceste provocări neîncetate nu fac decât să mărească izolarea economică și diplomatică a Coreii de Nord", a afirmat Rex Tillerson, adăugând că sancțiunile adoptate în cadrul ONU, inclusiv noua serie de măsuri votate în unanimitate luni de Consiliul de Securitate, reprezintă "baza, și nu plafonul acțiunilor pe care trebuie să le punem în aplicare".

El a îndemnat "toate națiunile să ia noi măsuri împotriva regimului lui Kim" Jong-Un, liderul nord-coreean.

De altfel, Consiliul de Securitate al ONU se va reuni de urgență vineri de la orele 15.00 (19.00 GMT), la solicitarea Statelor Unite și Japoniei. Ședința se va desfășura cu ușile închise.

Reacția lui Tillerson a fost dată publicității la câteva ore după confirmarea de către Comandamentul operațiunilor militare americane din Pacific (PACOM) a tirului unei rachete cu rază medie de acțiune deasupra nordului Japoniei. Dispozitivul s-a prăbușit în Oceanul Pacific la est de Japonia.

Racheta nu a reprezentat nicio amenințare pentru partea continentală a Statele Unite sau Insula Guam. Phenianul a amenințat că va lansa patru rachete nu departe de această insulă strategică pentru prezența americană în Pacific.

A fost a doua oară în mai puțin de o lună când o rachetă nord-coreeană a survolat arhipelagul nipon. Precedentul dispozitiv a trecut peste nordul Japoniei la 29 august.

Potrivit Ministerului sud-coreean al Apărării, noua rachetă lansată vineri, de pe un sit din apropierea aeroportului din Phenian, ar fi parcurs o distanță de aproape 3.700 de kilometri, cu o altitudine maximă de 770 de kilometri, mai departe și mai sus decât racheta Hwasong-12 trasă la sfârșitul lui august.

La patru zile după aceasta, Coreea de Nord a efectuat al șaselea test nuclear din istoria sa, cel care a antrenat măsurile votat luni în unanimitate de ONU.