India a început să demoleze clădirile dintr-un oraş himalayan care se scufundă

Data actualizării: Data publicării:
India a început demolarea unor clădiri cu risc ridicat situate în Joshimath, un oraş nordic din Himalaya
India a început să demoleze clădirile dintr-un oraş himalayan care se scufundă. Foto: Profimedia

India a început demolarea unor clădiri cu risc ridicat situate în Joshimath, un oraş nordic din Himalaya, unde au fost observate fisuri în pereţii a sute de structuri în urma unei aparente scufundări a solului, a anunţat joi un reprezentant districtual, transmite Reuters.

Două hoteluri erau "demontate cu grijă" sub supravegherea experţilor şi a autorităţilor indiene, a indicat oficialul, joi, la o zi după ce protestatarii au condus la sistarea operaţiunilor solicitând sume compensatorii mai mari, scrie Agerpres. De asemenea, locuitorii dar şi experţii au protestat împotriva construcţiei în regiune a unei centrale electrice, considerată parţial vinovată pentru scufundarea terenului.

Un pachet iniţial de ajutoare în valoare de 150 de mii de rupii indiene (1.845,40 dolari americani) va fi acordat familiilor afectate nevoite să se mute după demolarea locuinţelor, a declarat pentru Reuters reprezentantul districtual Himanshu Khurana, adăugând că se află în pregătire un pachet mai substanţial.

Experţii şi locuitorii au avertizat în urmă cu mult timp asupra riscului de tasare a terenului ca urmare a construcţiilor din oraş şi din afara acestuia, inclusiv proiecte pentru producţia de energie ale unor companii precum NTPC o întreprindere de stat.

NTPC, cel mai mare producător de energie din India, a declarat săptămâna aceasta că tunelurile sale şi alte lucrări nu pot fi învinuite pentru fisurile semnalate în oraşul cu aproximativ 17.000 de locuitori, o poartă către altare hinduse şi ale comunităţii sikh, alături de obiective ce atrag turişti în aceste zone din Himalaya.

Mai multe lucrări de demolare vor urma în oraşul Joshimath, unde peste 700 de case şi clădiri au dezvoltat fisuri, determinând autorităţile să intervină de urgenţă pentru a evacua în locuri sigure aproximativ 400 de persoane.

"Administraţia districtului a început să demonteze două hoteluri care au dezvoltat crăpături şi au fost declarate nesigure pentru locuit", a spus Khurana.

Primele plângeri referitoare la apariţia fisurilor în clădirile din oraş au fost făcute în urmă cu aproximativ 14 luni, a declarat un înalt oficial guvernamental care nu a dorit să îi fie dezvăluit numele în legătură cu acest subiect sensibil, iar o comisie a fost formată pentru efectuarea unei anchete.

Editor : A.P.

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri