India cere eliberarea pilotului capturat de Pakistan, după clipul terifiant publicat de armata pakistaneză

Data actualizării: Data publicării:
pilot indian

India a cerut eliberarea şi întoarcerea în siguranţă a pilotului militar capturat de Pakistan după ce avionul acestuia a fost doborât de armata pakistaneză, scrie Reuters.

ACTUALIZARE 14:05 Armata pakistaneză îl va elibera în curând pe pilotul indian, „în semn de pace”. Anunțul a fost făcut de premierul Imran Khan.


Pilotul, identificat ca fiind Abhi Nandan, a apărut într-un videoclip publicat de armata pakistaneză într-o uniformă plină de sânge. El şi-a comunicat numele şi a precizat ce funcţie ocupă. Rugat de interogator să ofere mai multe detalii, el a răspuns: „Îmi pare rău, domnule, atât am voie să vă spun”.

India a criticat puternic videoclipul care „arată un angajat al forţelor aeriene indiene rănit şi încalcă toate normele dreptului internaţional umanitar”.

Ministerul de Afaceri Externe a comunicat că l-a convocat pe Înaltul Comisar al Pakistanului, Syed Haider Shah, şi că a depus o plângere privind încălcarea spaţiului aerian indian de către Pakistan.

Între timp, prim-ministrul pakistanez, Imran Khan, a cerut discuţii şi ajungerea la o soluţie paşnică, făcând referire la arsenalul nuclear al ambelor ţări.

Khan a declarat: „Cu armele pe care le aveţi şi armele pe care le avem, ne putem permite o neînţelegere? Nu ar trebui să ne gândim la ce ar putea aduce o escaladare?”.

Pakistanul a confirmat miercuri că a efectuat raiduri aeriene în Caşmirul Indian şi a doborât două avioane militare indiene în spaţiul aerian pakistanez, capturându-l astfel pe pilot.

Tensiunile între cele două ţări surori şi inamice din Asia de Sud sunt foarte puternice în urma unui atentat sinucigaş în Caşmirul indian, soldat cu cel puţin 40 de morţi în rândul unor trupe paramilitare indiene, la 14 februarie, revendicat de gruparea islamistă insurgentă Jaish-e-Mohammed (JeM), cu sediul în Pakistan.

Comunitatea internaţională se teme de o escaladare a tensiunilor între cei doi vecini şi rivali, ambii dotaţi cu arma nucleară şi care au purtat mai multe războaie în trecut, pe tema regiunii Caşmir, un adevărat butoi cu pulbere, pe care o revendică amândouă.

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri