Indianca Arunima Sinha, prima femeie fără un picior care a ajuns pe Everest

Data publicării:
everest

În vârstă de 26 de ani, fosta voleibalistă de performanță și-a pierdut piciorul în 2011, când a fost victima unei agresiuni, informează publicația franceză Le ParisienDe atunci, merge cu ajutorul unei proteze.

Ascensiunea sa, care a avut ca punct de pornire tabăra de la baza Everestului, în Nepal, a început luni. „Ea a părăsit tabăra luni, la ora 18.00, și a ajuns pe vârf marți, la 10.55”, a anunțat Ang Tshering Sherpa, fondatorul Asian Trekking, asociația care a organizat expediția.

Aruncată în fața trenului

Acum doi ani, Arunima Sinha a fost atacată de hoți și aruncată în fața trenului. În urma incidentului, ea și-a pierdut piciorul stâng, care i-a fost amputat la nivelul genunchiului. „Atunci, toată lumea și-a făcut griji pentru mine. Așa că mi-am dat seama că trebuie să fac ceva pentru ca oamenii să nu mă mai privească în continuare cu milă”, a declarat tânăra, pentru o televiziune indiană, înainte de a-și începe ascensiunea pe Everest.

Aproape 4.000 de alpiniști au ajuns până acum pe Everest. Primii care au făcut-o au fost Edmond Hillary și Tenzing Norgay, în 1953. Prima femeie care a reușit această performanță a fost japoneza Junko Tabei, în 1975.

În 1998, alpinistul britanic Tom Whittaker a devenit prima persoană cu handicap care urcat pe Everest. Britanicul rămăsese fără un picior în urma unui accident rutier. 

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri