Sari la conținut

Indienii au inventat maioul pentru copiat

Justin Rowlatt, reporter BBC, a îmbrăcat un astfel de maiou și explică: „Ascuns aici se află un microfon minuscul, conectat aici la un receptor minuscul de telefon mobil, iar acesta e conectat... staţi puţin să-l scot... la o cască minusculă, dotată cu... priviţi... o antenă minusculă”.

Indienii se dovedesc extrem de inventivi atunci când vine vorba de metodele de copiat la examene. După ochelari, ceasuri, cravate sau amprente false pentru a păcăli sistemul de identificare biometrică, iată că a apărut şi maioul dotat cu microfon, receptor şi antenă.

Astfel de dispozitive pot fi cumpărate cu uşurinţă din magazinele din India sau de pe site-urile indiene, astfel că fraudarea examenelor a devenit un fenomen în ţara asiatică.

600.000 de studenţi de la facultăţi de medicină din India vor trebui să susţină din nou examenul de admitere.

„E o mare escrocherie. Nu se întâmplă doar aici, ci în întreaga Indie”, a declarat Anand Rai, fost lider al studenţilor.

Decizia de repetare a examenului a fost luată de Curtea Supremă din India. Motivul? Candidaţii au aflat subiectele înainte de examen.

Copiatul la examene a devenit o adevărată industrie în această ţară. S-au format chiar reţele care furnizează echipamente sau idei de fraudare a testelor. De exemplu, studenţii angajează pe altcineva să susţină examenul în locul lor. Evident, pe cineva care ştie. În alte situaţii, sunt accesate cataloagele electronice pentru modificarea notelor.

 „Ştim că aceşti candidaţi sunt adevăraţii beneficiari. Sunt persoanele care au fost admise”, spune Prashant Pandey, specialist în IT.

Nu este pentru prima dată când în India au loc asemenea evenimente. În martie, în statul indian Bihar, în timpul examenului de promovare în clasa a XI-a, părinţii sau fraţii elevilor au urcat până în dreptul ferestrelor, pentru a le da adolescenţilor fiţuici cu subiectele. Totul s-a desfăşurat sub ochii nepăsători ai poliţiştilor. Abia după ce jurnaliştii au început să filmeze, mai mulţi oameni ai legii au început să-i reţină pe trişori. 300 de persoane au fost arestate atunci, iar 715 elevi au fost exmatriculaţi.