Insula formată după seismul din Pakistan se va dezintegra în timp, spun experții

Data publicării:
seismografbun - mfax

 

Cutremurul puternic din Pakistan a dat naştere unei „insule" care a ieşit brusc la suprafaţă în Marea Arabiei, la sute de kilometri distanţă de epicentru, relatează Mediafax.

„Nu este ceva mic, este o chestie imensă care a ieşit din apă", afirmă Muhammad Rustam, un locuitor din Gwadar, port strategic pakistanez, situat la circa 400 de kilometri sud de epicentrul seismului cu magnitudinea de 7,7, produs marţi în provincia Balucistan.

După cutremur, locuitorii din Gwadar au văzut apărând la câteva sute de metri în largul coastei o proeminenţă gigantică de circa 20 de metri înălţime, 40 de metri lăţime şi aproximativ 100 de metri lungime.

Seismul cu magnitudinea 9 aflat la originea unui tsunami devastator în Japonia în 2011 a fost de o asemenea intensitate încât a deplasat cu aproximativ 17 centimetri axa Pământului şi, prin urmare, a scurtat această zi cu 1,8 microsecunde, potrivit calculelor NASA.

Numeroase alte cutremure au efecte inedite sau surprinzătoare pentru un neofit. În spatele fascinaţiei „noii insule din Gwadar" se ascunde o explicaţie ştiinţifică, legată de mişcarea plăcilor tectonice şi de „vulcanii noroioşi".

O echipă a Institutului pakistanez de oceanografie s-a deplasat pe această insulă şi a găsit centraţii mari de metan. „Echipa noastră a descoperit bule care urcau la suprafaţa insulei şi luau foc în apropierea unei flăcări", a declarat Mohammad Danish, cercetător al acestui institut public.

În opinia lui Gary Gibson, seismolog la universitatea din Melbourne, în Australia, apariţia acestei insule la sute de kilometri de epicentrul cutremurului este „foarte curioasă". „Acest lucru s-a produs deja în trecut în această regiune, dar este un eveniment ieşit din comun, foarte rar, nu am auzit niciodată vorbindu-se despre aşa ceva", la o astfel de distanţă de epicentru, a explicat el.

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri