Insula pe care locuiește o singură femeie. De ce autoritățile nu vor ca alte persoane să se mai mute aici

Data actualizării: Data publicării:
locuitoare insula japonia coreea de sud
Foto: CNN

Kim Sin-yeol este singura locuitoare de pe insula Dokdo, o insulă îndelung disputată de Japonia și Coreea de Sud. Femeia s-a mutat pe insulă în 1991, alături de soțul ei. Ani de zile, cei doi au fost singurii rezidenți permanenți ai insulei, unde mai ajungeau periodic turiști, operatori ai farului sau polițiști. De când soțul ei a murit, Kim a rămas singura locuitoare de pe insulă, relatează CNN.

locuitoare insula japonia coreea de sud
Foto: CNN

Insula Sokdo este administrată de guvernul de la Seul și se află în Marea de Est, potrivit Coreei de Sud. Însă Japonia numește insula Takeshima și susține că este înconjurată de apele Mării Japoniei. Adeseori se întâmplă ca, din cauza vremii nefavorabile, insula să nu mai poată intra în contact cu restul lumii.

Kim Sin-yeol, originară din insula Jeju, a lucrat ca scafandru până în 2017, când starea ei de sănătate a forțat-o să renunțe la meseria sa de o viață. În octombrie 2018, soțul lui Kim a murit, iar femeia în vârstă de 81 de ani a rămas singura locuitoare de pe insulă. Cu toate acestea, ea spune că nu are de gând să se mute. „Spune că este foarte relaxant să locuiești pe insulă”, a declarat ginerele ei.

Deocamdată, femeia trăiește pe coasta Coreei de Sud, până când va fi gata renovarea casei sale de pe insulă. Însă în aprilie, are de gând să se mute înapoi acasă.

Deși alți coreeni și-au exprimat interesul față de insulă și au vrut să se mute aici, autoritățile nu îi încurajează să facă asta. „Există spațiu doar pentru o singură locuință”, spun oficialii coreeni.

La mijloc se mai află și disputa teritorială asupra insulei Dodko, care datează încă din secolul 17. Japonia susține că insula este ocupată ilegal de către Coreea de Sud. Însă oficialii de la Seul susțin că au suveranitate asupra insulei încă din secolul 6. Pe insula Dodko s-ar afla și rezerve importante de petrol, ceea ce nu a făcut decât să alimenteze conflictul diplomatic dintre cele două state.

În anii '50, Coreea de Sud a împânzit insula cu soldați înarmați și și-a declarat controlul asupra teritoriului. Pentru că se află mai aproape de Coreea de Sud decât de Japonia, insula este vizitată mai ales de turiști coreeni.

 

 

 

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri