Interviu Digi24 | Amanda Paul, expert European Policy Centre, despre miza Rusiei în Siria

Data publicării:
amanda bun


Alina Matiș, reporter Digi24: S-a vorbit foarte mult, recent, despre intervenția Rusiei în Siria. Ce părere aveți despre acest subiect? Ce face Vladimir Putin în Siria și, cel mai important, cu ce scop?

Amanda Paul, expert European Policy Centre: Cred că președintele Putin a acționat foarte hotărât și foarte repede. În mod clar, are două scopuri principale: în primul rând, este clar că vrea să reafirme rolul Rusiei pe scena mondială și să arate că Rusia o putere mondială, capabilă să acționeze și să o facă într-o manieră mai fermă decât Statele Unite, în anumite privințe. În al doilea rând și, cred, foarte important: bun, Rusia vrea să scape Siria de ISIS și vede ISIS, la fel ca Statele Unite și UE, drept o organizație teroristă. Dar Siria este importantă pentru Rusia pentru că îi oferă o platformă în regiune. Este singura țară din regiune în care Rusia are o bază militară. Rusia va face orice pentru a-și păstra prezența și influența în această regiune.

Alina Matiș: Există o anumită impresie că, prin comparație cu Rusia, Occidentul este foarte confuz când vine vorba despre Siria și că nu știm foarte clar de partea cui suntem, ci doar împotriva cui luptăm. Cum vedeți felul în care a acționat Vestul în raport cu Rusia și Siria?

Amanda Paul: Sunt de acord că Vestul nu pare să aibă o strategie sau un obiectiv coerent în Siria. Este clar că vrem să distrugem ISIS, dar în același timp a existat o abordare foarte rigidă față de Assad încă de la început. În mod clar, rușii au un obiectiv bine stabilit, diferit, care nu e pe placul Vestului - președintele Obama a spus de mai multe ori în ultimele zile că politicile Rusiei sunt o rețetă pentru dezastru. Dar eu aș spune că măcar rușii au o politică. Este foarte important să vedem o alăturare a celor două coaliții care operează în Siria în acest moment.

Alina Matiș: Acum, că am văzut că situația este extrem de complicată, vedeți vreun fel de soluție pentru conflictul din Siria? Și mă întreb, mai degrabă, dacă Vestul ar trebui să renunțe la cererea ca Assad să plece.

Amanda Paul: Cred că vedem că s-au făcut pași în această direcție. În interiorul Uniunii Europene, există o mai mare diversitate de păreri decât era înainte. De exemplu, cancelarul Merkel a transmis semnale că Assad ar putea fi parte dintr-un proces de tranziție. Germania se îndreaptă în direcția aceasta și, în definitiv, aceasta va fi direcția principală în UE. Este, în mod clar, o schimbare față de trecut. Personal, nu văd vreo alternativă la includerea regimului Assad într-un proces de tranziție. Desigur, nici nu știm ce va veni după Assad. Sincer vorbind, nu sunt mari șanse să vedem un regim moderat și democrat care să vină la putere în Siria după tot acest conflict. În principiu, Barack Obama și Vestul sunt prinși între ciocan și nicovală, pentru că nu vor să cedeze în fața președintelui Putin, dar acesta și-a asumat acum rolul-cheie în conflictul din Siria și cred că devine tot mai evident pentru Vest că va trebui să accepte, într-o anumită măsură, abordarea rusească. Pentru că, cel mai probabil, în caz contrar, situația se va deteriora și mai mult.

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri