INTERVIU. Laura Sitea, românca din echipa de negociatori ONU cu Siria

Data actualizării: Data publicării:
sitea

A făcut parte din echipa de negociatori ai ONU cu Siria, la începuturile acestui conflict. A fost singura româncă din această echipă. Laura Sitea lucrează la ONU de zece ani şi se ocupă, din 2012, de dosarul sirian, în cadrul Departamentului pentru Operaţiuni de Menţinerea Păcii al Organizaţiei Naţiunilor Unite. Treaba ei e să găsească orice speranţă de pace în acest război în care tocmai speranţa pare să fi murit demult. Laura Sitea a analizat, pentru Digi24, cum a ajuns acest conflict să fie atât de încâlcit, care sunt interesele marilor puteri şi de ce stau camioanele ONU pe loc, în ciuda armistiţiului. Un interviu care a început cu următoarea întrebare: de ce e conflictul din Siria atât de greu de rezolvat?

Zilele acestea, a intrat în vigoare un armistiţiu în Siria. Scopul principal al acestui armistiţiu a fost furnizarea de ajutor umanitar în zonele cel mai greu încercate de acest conflict, zone în care situaţia este absolut disperată. Totuşi, nu s-a prea atins acest scop. De ce?

Laura Sitea: Dacă guvernul - departe de mine de a-l lăuda - sau o parte dintre rebelii moderaţi - cu ei se poate negocia un coridor umanitar, când vorbesc al-Qaida, al-Nusra, Ahrar al-Sham sau alte grupări de genul ăsta... Negocierile sunt foarte dificile, au loc, dar ei nu se simt constrânşi de aceleaşi reguli. Nu este doar o problemă de aspect umanitar, e vorba de o intervenţie politică. Cu toţii vor să-şi negocieze viitorul, securitatea fizică, înainte de a face concesii pe plan umanitar.

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri