Irak | 600.000 de copii sunt prinşi între liniile frontului din Mosul

Data publicării:
Refugees Fleeing ISIS Offensive Pour Into Kurdistan
KHAZAIR, IRAQ - JUNE 26: An Iraqi child looks out of the window of her car as she waits to get into a temporary displacement camp for Iraqis caught-up in the fighting in and around the city of Mosul on June 26, 2014 in Khazair, Iraq. Khazair is now home to an estimated 1,500 internally displaced persons (IDP's) with the number rising daily. Tens of thousands of people have fled Iraq's second largest city of Mosul after it was overrun by ISIS (Islamic State of Iraq and Syria) militants. Many have been temporarily housed at various IDP camps around the region including the area close to Erbil, as they hope to enter the safety of the nearby Kurdish region. (Photo by Spencer Platt/Getty Images)

Organizaţia Salvaţi Copiii care face apel pentru crearea de coridoare umanitare care să permită evacuarea a 600.000 de copii din Mosul. Ofensiva a intrat în cea de-a treia săptămână cu o victorie importantă pentru coaliţia care luptă pentru eliberarea oraşului de sub controlul organizaţiei Stat Islamic. Trupele antitero irakiene au reuşit să intre în sediul televiziunii de stat şi să-l recupereze.

Este momentul în care armata irakiană reuşeşte să pătrundă în oraşul Mosul, iar primul obiectiv recucerit din mâinile jihadiştilor Stat Islamic este sediul televiziunii.

Talib Shaghati, comandant irakian: „Televiziunea din Mosul este foarte importantă. Reprezintă oraşul. Este o veste bună pentru oamenii din Mosul, arată că adevărata operaţiune de eliberare a oraşului a început.”

Un moment emoţionant a avut loc la un punct de control de lângă Mosul, unde un soldat i-a zărit în mulţimea de oameni care fugeau din calea gloanţelor pe fiul său şi pe părinţii lui pe care nu îi mai văzuse de doi ani.

Bătălia pentru recucerirea oraşului Mosul ar putea fi de lungă durată. Al doilea oraş ca mărime din Irak se află din iunie 2014 în mâinile teroriştilor din organizaţia Stat Islamic, iar pericolul pândeşte la fiecare colţ de stradă.

Ian Pannell, corespondent BBC: „Trupele antitero au mers în ultimele ore prin Mosul, doar în cartierele de la periferie, şi au dat piept cu o rezistenţă incredibilă. Am văzut mai mulţi militanţi Stat Islamic, înarmaţi cu lansatoare de rachete. Au avut loc mai multe atacuri, au fost mai multe schimburi de focuri.”

Se estimează că în Mosul mai sunt cel puţin 5.000 de militanţi ai organizaţiei Stat Islamic. Printre aceştia, potrivit unui lider al combatanţilor kurzi, s-ar afla şi liderul grupării teroriste, Abu Bakr al Baghdadi, despre care se credea iniţial că a fugit din Mosul înainte de declanşarea bătăliei pentru recucerirea oraşului. Oficialii irakieni promit că niciunul dintre jihadişti nu va scăpa în viaţă din acest asediu.

Haider al-Abadi, premierul Irakului: „Nu vor avea scăpare. Fie mor, fie se predau.”

O altă provocare pentru coaliţia care luptă pentru eliberarea oraşului este protecţia civilor. Un milion şi jumătate de oameni, printre care 600.000 de copii, sunt în pericol.

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri