Irak: Proiect de lege care permite căsătoria copiilor de la vârsta de 9 ani

Data actualizării: Data publicării:
Refugees Crisis In Northern Iraq Continues As Winter Closes In
Foto arhivă: Gulliver/GettyImages

Oficiali de rang înalt ai Națiunilor Unite au denunțat un proiect de lege din Irak care ar permite căsătoria minorilor încă de la vârsta de 9 ani, reprezentanții ONU avertizând că aceasta ar însemna răpirea copilăriei unor fete și băieți deja marcați de război, transmite Agerpres.

Refugees Crisis In Northern Iraq Continues As Winter Closes In
Foto: Gulliver/GettyImages

Proiectul, care le-ar permite liderilor religioși să supervizeze contracte de căsătorie și să oficieze mariaje între copii, a declanșat demonstrații publice ale unor asociații pentru drepturile femeii și activiști din Irak.

„Băieții și fetele din Irak, deja victime ale abuzurilor grave rezultând din ani de conflict, se află acum în pericol să le fie răpită copilăria. Guvernul Irakului trebuie să ia toate măsurile necesare pentru a proteja fiecare copil prin prevenirea adoptării unor politici care pot dăuna copiilor deja expuși unui conflict armat”, a declarat Virginia Gamba, reprezentantul special al ONU pentru copii și conflicte armate.

Potrivit UNICEF și organizației caritabile internaționale 'Girls Not Brides', aproximativ una din cinci fete din Irak se căsătorește înainte de a împlini 18 ani. În această țară, vârsta legală de căsătorie este de 18 ani, dar fetele se pot căsători de la 15 ani cu consimțământul părinților.

'Girls Not Brides' afirmă că, la nivel mondial, în fiecare an 15 milioane de fete se căsătoresc înainte de a împlini 18 ani.

Proiectul din Irak, despre care opozanții spun că ar permite căsătoria copiilor de la vârsta de 9 ani sau la pubertate în unele secte religioase, a primit acordul de principiu al Consiliului Reprezentanților, legislativul țării, potrivit presei locale.

Proiectul de amendare a legii statutului personal ar putea alimenta luptele interne într-o țară confruntată cu urmările Statului Islamic și cu violențe sexuale legate de război, au subliniat Virginia Gamba și Pramila Patten, reprezentantul special al ONU în problema violenței sexuale în conflicte.

 

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri