Sari la conținut

Irakul, sub amenințarea unui dezastru de proporții biblice. Ce se întâmplă dacă cedează barajul de la Mosul

 

Barajul de la Mosul / FOTO: AGERPRES

11 miliarde de metri cubi de apă din râul Tigru se vor revărsa în cazul în care barajul - deja fisurat - nu va mai rezista. Construit din ghips solubil, în 1986, barajul nu a fost niciodată una dintre cele mai stabile structuri, având permanent nevoie de lucrări de întreținere și consolidare.

Lucrurile s-au schimbat radical după ce militanții grupării Stat Islamic au preluat controlul asupra barajului, în 2014, iar echipamentele de construcții au dispărut. Kurzii i-au alungat după șase săptămâni, dar acum zona este prea aproape de linia frontului și învingătorii sunt mai procupați să lupte decât să se apuce de consolidat barajul.

Barajul este într-o situație foarte periculoasă”, a spus dr. Nasrat Adamo, fostul inginer șef al structurii. „Inundațiile prevăzute pentru martie și aprilie vor ridica apa la niveluri îngrijorătoare. Simt că barajul va ceda cândva pe viitor”, a adăugat acesta.

Încercăm să determinăm în prezent care este probabilitatea ca barajul să se prăbușească... Tot ce știm este că dacă se va întâmpla, se va petrece repede și asta e rău”, declara, la începutul anului, Sean MacFarland, șeful coaliției conduse de SUA care lansează lovituri aeriene asupra pozițiilor grupării Statul Islamic din Siria și Irak.