Iranul acuză SUA şi Arabia Saudită că sunt „implicate” în atentatele de la Teheran

Data publicării:
Annual Army Day Military Parade
Foto: Guliver/GettyImages

Gardienii Revoluţiei, armata de elită a regimului iranian, au acuzat miercuri Statele Unite şi Arabia Saudită de faptul că sunt „implicate” în atentatele de la Teheran, soldate cu 12 morţi şi cel puţin 46 de răniţi, relatează AFP.

Annual Army Day Military Parade
Foto: Guliver/GettyImages

„Această acţiune teroristă, după întâlnirea preşedintelui Statelor Unite cu şeful unuia dintre Guvernele reacţionare din regiune care i-a susţinut întotdeauna pe terorişti, este plină de semnificaţii, iar revendicarea Daech (acronimul arab al Statului Islamic) arată că ei sunt implicaţi”, se arată într-un comunicat publicat de agenţia oficială de presă Isna.

Separat, Mohammad Hossein Nejat, adjunctul şefului serviciilor de informaţii ale Gardienilor Revoluţiei a acuzat de asemenea Statele Unite şi Arabia Saudită, afirmând că cele două ţări le-au „ordonat marionetelor lor” să comită aceste atentate, potrivit agenţiei Fars.

Gardienii Revoluţiei au ameninţat că se vor răzbuna.

„Gardienii Revoluţiei au dovedit întotdeauna că nu lasă vreodată nerăzbunat sângele vîrsat al unor nevinovaţi”, se arată în comunicatul armatei de elită a Iranului.

PRIMELE ATENTATE REVENDICATE DE STATUL ISLAMIC ÎN IRAN

Bărbaţi înarmaţi şi kamikaze au atacat miercuri Parlamentul şi mausoleul imamului Khomeiny, la Teheran, omorând 12 persoane - primele atentate revendicate de gruparea Statul Islamic în această ţară.

Nici liderul suprem, ayatollahul Ali Khamenei, nici preşedintele Hassan Rohani, nu reacţionaseră până miercuri după-amiaza faţă de aceste atentate vizând locuri foarte simbolice.

În jurul locurilor vizate, situate la o distanţă de aproximativ 20 de kilometri unul de celălalt, erau prezente importante forţe de securitate.

Staţii de metrou au fost închise.

Comise aproape simultan, atacurile de miercuri dimineaţa au durat câteva ore, iar „forţele de ordine deţin controlul asupra situaţiei”, a anunţat Ministerul de Interne într-un comunicat, precizând că cei şase atacatori au fost ucişi.

Primul grup, care a atacat mausoleul imamului Khomeiny, „era alcătuit din două persoane. Prima s-a aruncat în aer în grădinile mausoleului, iar a doua a fost ucisă de forţele de ordine”, a precizat ministerul.

Patru persoane au comis atacul de la Parlament, a mai precizat ministerul.

Una dintre ele s-a detonat, iar alte trei au fost ucise de forţele de securitate.

Aceşti bărbaţi înarmaţi au pătruns în sediul Parlamentului, unde au deschis focul.

Ei erau deghizaţi în femei, potrivit adjunctului ministrului de Interne Hossein Zolfagari.

Deputaţii şi-au continuat însă sesiunea, condusă de către preşedintele Parlamentlui Ali Larijani, care a denunţat nişte „terorişti laşi”.

Sursa: News.ro

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri