Iranul anunță cel puţin 80 de „terorişti americani” ucişi în atacul asupra bazelor din Irak

Data actualizării: Data publicării:
AL ASAD, IRAQ - AUGUST 29: Iraqi and U.S. flags fly over Al Asad air base August 29, 2005 in Al Asad, Iraq. The base is used as a major deplyment hub for Marines and Soldiers coming into and leaving Iraq. (Photo by Scott Olson/Getty Images)
Steagul SUA și al Irakului de la baza militară Al Asad. Foto: GettyImages

Televiziunea de stat iraniană a anunţat miercuri că cel puţin 80 de „terorişti americani” au fost ucişi în atacurile ce au implicat 22 de rachete lansate de Teheran asupra unor ţinte americane din Irak, adăugând că niciuna dintre rachete nu a fost interceptată, transmite Agerpres. Americanii au anunțat însă că militarii au fost avertizați din timp și că s-au adăpostit în buncăre.

Televiziunea de stat, citând un oficial de rang înalt din cadrul Gardienilor Revoluţiei, a precizat de asemenea că Iranul are în vedere alte 100 de ţinte în regiune dacă Washingtonul recurge la orice represalii.

De asemenea, a indicat că elicoptere americane şi echipament militar au fost „grav avariate”.

Iranul a lansat, la primele ore ale zilei de miercuri, atacuri cu rachete asupra forţelor conduse de SUA în Irak, ca represalii pentru atacul SUA cu dronă asupra unui comandant iranian a cărui ucidere a stârnit temeri privind un război mai amplu în Orientul Mijlociu.

Comandamentul militar iranian a anunțat ulterior că au fost trase 22 de rachete spre celor două baze militare americane din Irak. 17 dintre ele au vizat baza Al Asad, din vest, iar restul baza Erbil, din nord.

Pe de altă parte, președintele american Donald Trump a avut o primă reacție, pe Twitter, la câteva ore după riposta Iranului pentru moartea generalului Qasem Soleimani și după ce în prealabil a avut la Casa Albă o reuniune cu echipa de consilieri pe teme de securitate națională. Șeful Casei Albe are un mesaj optimist: „Totul e bine!”. El a anunțat că va face o declarație miercuri dimineață (ora Washingtonului).

Editor: George Costiță

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri