ISIS (Daesh), teroriștii care construiesc un stat

Data publicării:
isis drumuri 1

Activă din 1999, dar sub un alt nume, ISIS a proclamat crearea Statului Islamic din Irak în octombrie 2006. Un detaliu interesant: deși ISIS era afiliată grupării al-Qaida, decizia de a anunța Statul Islamic din Irak s-a luat în ciuda opoziţiei liderilor acesteia, Osama bin Laden şi Ayman al Zawahiri.

William McCants, expert ISIS: „Este uşor diferit faţă de al-Qaida. Al-Qaida a încercat să îţi ţină grupările afiliate concentrate pe ideea atacurilor împotriva Statelor Unite. Aceasta este în continuare ţinta sa principală. Statul Islamic se concentrează asupra consolidării statului. Mare parte din propaganda sa îi îndeamnă pe tinerii musulmani să vină în Statul Islamic, pentru a ajuta la construirea lui.”

Numele de Stat Islamic este intenţionat ambiguu. Aparent bizar, gruparea şi-a spus "stat", nu "emirat", deși acesta din urmă este un cuvânt mult mai frecvent folosit de jihadiști pentru a descrie teritorii controlate.

În limba arabă, cuvântul "stat" - "hala", poate însemna atât un stat în sensul modern al cuvântului, dar se poate referi şi la califatele medievale, comentează expertul american William McCants, în cartea sa despre această grupare teroristă.

O ambiguitate de care ISIS s-a folosit pentru a-și încuraja adepții să privească Statul Islamic în Irak drept un protocalifat, întâiul califat. Cei pentru care această trimitere istorică este prea subtilă, pot alege să creadă că ISIS este, într-adevăr, un nou stat, iar ei sunt cetăţenii lui. Ideea principală din spatele acestei ambiguităţi este ca lumea să privească ISIS drept un stat, și nu ca pe o grupare teroristă.

Pentru a nu face jocul teroriştilor, Vestul a început să folosească tot mai des termenul Daesh (citit Daeș – n.r.). Acest cuvânt poate fi acronimul în limba arabă pentru Statul Islamic. În acelaşi timp, el poate însemna, în arabă, bigot sau habotnic, dar şi a călca în picioare, spun experţii. Aceste înţelesuri au făcut gruparea teroristă să interzică folosirea termenului Daesh. Au ameninţat chiar că vor tăia limbile celor care vor rosti acest cuvânt, scrie Associated Press.

Acum, ISIS controlează teritorii în care locuiesc 10 milioane de oameni şi a ajuns să funcţioneze ca un adevărat stat. Are aparat birocratic şi miniştri, eliberează certificate de naştere, acte de identitate şi autorizaţii, potrivit unor documente obţinute de CNN. Gruparea are armată şi controlează accesul la apă şi curent electric. Are bănci, ba chiar a început să bată propria monedă.

De asemenea, tranzacţionează cu mult succes petrol pe piaţa neagră. O afacere care le aduce jihadiştilor profituri de până la un milion de dolari pe zi, după cum estimează New York Times.

„Controlul ISIS asupra rezervelor de petrol este un aspect esenţial al finanţării grupării şi al bazei sale logistice”, spune Ben van Heuvelen, expert citat de New York Times.

Citiți și

Ameninţarea ISIS | Povestea steagului negru

Schimbare de strategie: ISIS exportă teroarea în afara Siriei şi Irakului

Cum s-au schimbat discursurile liderilor europeni și americani după atentatele de la Paris

Drogul teroriştilor din ISIS

Cetăţenii fără ţară. Cum s-a ajuns la radicalizarea unor francezi de origine arabă

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri