Islamiștii au ajuns la Palmyra. Vestigii ale epocii elenistice, romane și bizantine sunt în pericol

Data publicării:
templul bel palmyra - wiki

Teroriştii din Statul Islamic au luat cu asalt oraşul antic Palmyra, un important centru strategic din centrul Siriei, la doar câteva zile după ce anunţaseră că se retrag. Este pentru prima oară când gruparea radicală reuşeşte să cucerească o localitate controlată direct de către armata siriană.

„Militanţii Statului Islamic au tancuri, mortiere, rachete şi mitraliere grele. Armele lor sunt avansate. Au lansat atacul din mai multe direcţii, în grupuri de către 30 de oameni. Ne-au atacat soldaţii şi pe unii dintre locuitori”, a declarat un membru al armatei guvernamentale.

„Sunt oameni din oraş care se alătură Statului Islamic. Au condus militanţii islamişti în oraş şi i-au ajutat”, susține un localnic.

Presa siriană anunţă că soldaţii loiali guvernului de la Damasc s-au retras din oraş, împreună cu mare parte dintre civili.

Au rămas în urmă monumente antice aflate în patrimoniul mondial UNESCO, vestigii ale epocii elenistice, romane şi bizantine. Când Statul Islamic a cucerit oraşe antice în Irak, a distrus opere de artă vechi de mii de ani fără nici o remuşcare. Există riscul ca şi Palmyra să aibă aceeaşi soartă.

Este unul dintre cele mai spectaculoase şi interesante oraşe ale lumii antice, poate cel mai interesant din Orientul Mijlociu. Este foarte, foarte bine păstrat”, spune John Curtis, expert în Orientul Mijlociu la Muzeul Britanic

Oficialii de la Damasc au anunţat că sute de statui antice au fost mutate din calea islamiştilor, dar că este nevoie de acţiuni comune ale comunităţii internaţionale, armatei siriene şi a forţelor de opoziţie pentru a salva situl arheologic. De asemenea, UNESCO a cerut eforturi internaţionale pentru protejarea moştenirii culturale unice.

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri