Israel a construit un zid subteran la granița cu Fâșia Gaza, pentru a împiedica atacurile militanților Hamas, care au săpat tuneluri

Data publicării:
A picture taken on May 6, 2016 from the Israeli side along the border between Israel and the Gaza Strip shows the exit of an alleged offensive tunnel leading into Israel
Israel a descoperit numeroase tuneluri prin care militanții Hamas pătrund dijn Fâșia Gaza și pornesc atacuri împotriva evreilor. Foto: Profimedia

Israelul a anunţat marţi că a finalizat construcția unui zid subteran dotat cu senzori pe partea sa a frontierei cu Fâşia Gaza, o contramăsură concepută după ce militanţii Hamas au folosit tuneluri pentru a-i ataca pe militarii israelieni în timpul războiului din 2014.

Israelul a făcut public în 2016 acest proiect, care include şi un gard deasupra solului, înalt de 6 metri, o barieră navală, sisteme radar şi camere de comandă şi control.

„Bariera, care este un proiect inovator şi avansat din punct de vedere tehnologic, lipseşte Hamas de una dintre capabilităţile pe care încerca să le dezvolte”, a declarat ministrul apărării Benny Gantz, potrivit unui comunicat al ministerului, citat de Reuters, preluată de Agerpres.

„Proiectul plasează un zid de fier, senzori şi beton între organizaţia teroristă şi locuitorii din sudul Israelului”, a mai spus el.

Ministerul a precizat că bariera, pe care sunt instalate sute de camere, radare şi alţi senzori, se întinde pe o lungime de 65 km şi că 140.000 de tone de fier şi de oţel au fost utilizate în construcţie, care a necesitat trei ani şi jumătate pentru finalizare.

De asemenea, „gardul inteligent” inclus de proiect are o înălţime de 6 metri, iar bariera maritimă conţine mijloace pentru a detecta inflitrarea pe mare şi un sistem de armament controlat de la distanţă. Ministerul nu a precizat care este adâncimea zidului subteran.

Fâşia Gaza are şi o frontieră de 14 km cu Egipt, iar din 2013 forţele egiptene au demolat mai multe tunele pentru contrabandă.

Israelul şi gruparea Hamas au luptat în patru războaie după ce aceasta a preluat în 2007 controlul Fâşiei Gaza de la forţe loiale preşedintelui palestinian Mahmoud Abbas.

În ultimul conflict din luna mai, Hamas şi alte grupări militante au lansat peste 4.300 de rachete spre Israel, care a desfăşurat interceptoarele sistemului "Iron Dome" şi a recurs la o campanie intensivă de lovituri aeriene în Gaza.

Editor : B.P.

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri
Playtech
Orașul din România de care fuge toată lumea, deși chiriile încep de la 9 lei: "Au zis că nu mai pot sta în...
Digi FM
Florin Negruțiu dezvăluie strategia subtilă a lui Marcel Ciolacu în PSD și politica din spatele alegerilor...
Pro FM
Cât a avut de tras Celine Dion după ziua nunții! "Am mers la doctor. A trebuit să iau antibiotice vreo 3...
Film Now
Ben Stiller spune că a fost terifiat de recenziile îngrozitoare primite în urma lansării filmului „Zoolander...
Adevarul
Scene horror în centrul Londrei. Mai mulți cai plini de sânge și-au aruncat călăreții și au lovit mașini și...
Newsweek
VIDEO 25 de nave rusești staționează în Marea Neagră. Vestea bună: Nu au muniție și drone de atac
Digi FM
Fiica lui Catherine Zeta-Jones, o copie fidelă a mamei sale la 21 de ani. Carys strălucește în rochia mamei...
Digi World
Șase lucruri prin care trece o persoană aflată pe patul de moarte, cu puțin înainte să se stingă. O asistentă...
Digi Animal World
Doi vulturi au fost duși la un centru de reabilitare după ce au fost găsiți beți. Cum au reușit păsările să...
Film Now
Antonio Banderas, impecabil pe covorul roșu la brațul lui Nicole Kimpel. Actorul și iubita lui cu 21 ani mai...