Israel: Până la finalul lui 2020, Iranul va avea suficient material pentru a fabrica o bombă nucleară

Data publicării:
armata iraniană, militari la paradă
Foto: Getty Images

Serviciul de informații militare al Israelului estimează că Iranul va acumula până la finalul anului 2020 suficient material fisionabil pentru a fabrica o bombă nucleară și are capacitatea de a realiza o rachetă ce poate transporta un focos atomic în decurs de doi ani, relatează The Jerusalem Post.

În ultimul an, după retragerea SUA din Acordul nuclear cu Teheranul, Iranul a renunțat treptat la limitele privind propria producție de uraniu îmbogățit, care poate fi folosit drept combustibil pentru centrale termonucleare, ori pentru fabricarea de arme atomice, potrivit Mediafax.

Potrivit serviciului de informații militare al Israelului, dacă Iranul continuă să-și dezvolte programul nuclear în ritmul actual, până la finalul anului 2020 va produce 1.300 de kilograme de uraniu îmbogățit la un nivel redus, cantitate necesară pentru obținerea a 25 de kilograme de uraniu cu un nivel ridicat de puritate.

Însă, serviciile israeliene preconizează că Iranul nu este în acest moment interesat de fabricarea rapidă a unei bombe nucleare, ci ar dori mai degrabă o revenire la Acordul nuclear din 2015, lucru ce ar însemna eliminarea majorității sancțiunilor ce vizează Teheranul.

Editor web: C.T.

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri