Israel susține că Hamas ascundea un sistem de bruiaj în turnul distrus în Gaza, unde aveau birouri și unele redacții internaționale

Data publicării:
fum negru si gros care se ridica deasupra blocului al-jalaa din gaza city
Israelul a bombardat turnul al-Jalaa din Gaza City, unde, între altele, se aflau birouri ale Associated Press și Al-Jazeera Foto: Profimedia

Israelul susține că mişcarea palestiniană Hamas ascundea un sistem de bruiaj electronic în clădirea-turn din Gaza unde aveau birouri unele unele redacții internaţionale, între care AP şi Al-Jazeera. Clădirea a fost distrusă de aviația israeliană în timpul conflictului de la începutul lunii mai, ceea ce a stârnit indignare pe plan internaţional.

Ambasadorul statului israelian în SUA, Gilad Erdan, s-a întâlnit luni la New York cu conducerea agenţiei americane de presă Associated Press (AP), una dintre organizațiile media care avea birouri în clădirea pulverizată la 15 mai în timpul conflictului între Israel şi Hamas. Și canalul qatariot Al-Jazeera avea redacţia tot în această clădire.

Armata israeliană a afirmat că Hamas ascundea echipamente militare în clădirea turn lovită de avioanele sale de luptă, fără să ofere imediat probe în sprijinul versiunii sale. AP şi Al-Jazeera au condamnat virulent acest bombardament, intervenit după evacuarea prealabilă a personalului media din turn.

Potrivit unui comunicat al Ambasadei Israelului în SUA, Gilad Erdan a „informat” conducerea AP că Hamas „utiliza clădirea pentru dezvoltarea noilor echipamente susceptibile să compromită Iron Dome”, sistemul de apărare antirachetă israelian, scrie agerpres, preluând AFP.

Potrivit autorităţilor israeliene, în clădirea turn se adăpostea „serviciul de informaţii militare al Hamas, departamentul său de cercetare şi dezvoltare, precum şi o unitate tehnologică”.

„Această unitate dezvolta un sistem de bruiaj electronic care ar fi urmat să fie utilizat împotriva sistemului de apărare aeriană Iron Dome”, a declarat ambasadorul israelian, citat într-un comunicat dat publicităţii marţi. El a invocat o „ameninţare iminentă împotriva civililor israelieni”, ceea ce a justificat atacul asupra clădirii, potrivit statului israelian.

Dornic „să restabilească relaţiile între Israel şi AP”, ambasadorul a adăugat că nu crede că agenţia de presă era „la curent” cu prezenţa acestei „unităţi secrete” în imobil. El a promis că Israelul intenţionează „să ajute AP să-şi reconstruiască birourile din Gaza”.

Editor : B.P.

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri