Israelul ar putea sta în spatele atacului cu drone care a vizat fabrica de armament din Iran, spune un oficial american

Data publicării:
explozie noaptea la o frabrica de armaament din iran
Israelul ar putea sta în spatele atacului cu drone care a vizat fabrica de armament din Iran, spune un oficial american.

Israelul pare să fi fost în spatele atacului cu drone care a vizat o fabrică de armament din Iran, spune un oficial american, potrivit Reuters. Acțiunea militară a avut loc noaptea trecută.

Iranul a susținut că a interceptat drone care au lovit o unitate de producție a industriei militare, în apropierea orașului central Isfahan, și a spus că nu au fost victime sau pagube grave.

Amploarea prejudiciului nu a putut fi stabilită în mod independent. Presa de stat iraniană a publicat imagini care arată o explozie și vehicule de urgență venind la fața locului.

Un purtător de cuvânt al armatei israeliene a refuzat să comenteze evenimentul. Pe de altă parte, oficiali israelieni au spus de-a lungul timpului că vor fi lovite ținte iraniene dacă diplomația nu reușește să pună capăt programelor nucleare sau de rachete ale Teheranului.

Purtătorul de cuvânt al Pentagonului, generalul de brigadă Patrick Ryder, a spus că nu Statele Unite au fost implicate în atacul din Iran, și a refuzat să comenteze altceva pe marginea acestui subiect.

Un oficial american al cărui nume nu a fost dezvăluit a indicat Israelul ca fiind posibil implicat în atac. „Washingtonul nu a jucat niciun rol, se pare că Israelul este implicat”, a declarat acesta.

Teheranul nu a atribuit în mod oficial vina pentru ceea ce ministrul de externe Hossein Amirabdollahian a numit un atac „laș” menit să creeze „nesiguranță” în Iran. Dar presa de stat a transmis comentariile unui avocat, Hossein Mirzaie, spunând că există „speculații puternice” că Israelul se află în spatele acestei acțiuni militare.

Atacul a survenit pe fondul tensiunii dintre Iran și Occident din cauza activității nucleare a Teheranului și a furnizării de arme Rusiei – inclusiv drone cu rază lungă de acțiune – pentru războiul purtat de Moscova în Ucraina.

Amploarea prejudiciului nu a putut fi confirmată în mod independent. Ministerul iranian al Apărării a declarat că explozia a provocat doar pagube minore și nicio victimă.

„Astfel de acțiuni nu vor afecta hotărârea experților noștri de a progresa în activitatea noastră nucleară pașnică”, a declarat Amirabdollahian reporterilor într-o declarație televizată.

O lovitură israeliană asupra Iranului ar fi prima sub conducerea prim-ministrului Benjamin Netanyahu de când a revenit luna trecută la conducerea guvernului, cel mai de dreapta executiv din istoria Israelului.

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri