Sari la conținut

Israelul, lovit de patru atacuri teroriste

Au fost momente de groază pe străzile din Ierusalim, unde un palestinian a intrat cu maşina într-o staţie de autobuz. A lovit în plin un grup de oameni, iar apoi a coborât din autoturism şi i-a atacat cu o macetă pe ceilalţi călători. A ucis un bătrân înainte să fie omorât de un poliţist, care a tras mai multe focuri de armă asupra sa.

Un alt incident violent a avut loc într-un autobuz, tot în Ierusalim. Potrivit autorităţilor, doi indivizi s-au urcat în vehicul şi i-au atacat pe pasageri cu o armă de foc şi cu un cuţit. Doi israelieni au murit, la fel şi unul dintre atacatori, iar un altul a fost rănit grav de forţele de ordine.

Violenţe au fost şi într-o suburbie a oraşului Tel Aviv, unde un bărbat i-a atacat cu un cuţit pe oamenii aflaţi într-o staţie de autobuz. A fost imobilizat de trecători, până la sosirea poliţiei.

Atacatorii au fost ridicaţi în slăvi de organizaţia teroristă Hamas, care condamnă vizitele tot mai dese ale israelienilor la moscheea Al-Aqsa din Ierusalim.

Sami Abu Zuhri, purtător de cuvânt al Hamas: „Hamas laudă actele eroice din Ierusalim şi confirmă că această intensificare a operaţiunilor e o dovadă că Intifada nu poate fi oprită”.

Violenţe au fost şi în Teritoriile Palestiniene, unde sute de tineri s-au bătut cu militarii israelieni. De altfel, astfel de confruntări au făcut zeci de victime în ambele tabere, în ultimele 12 zile. Ele vin într-un context delicat pentru oficialii de la Ierusalim.

Armata israeliană luptă pe două fronturi, fiindcă, în afara palestinienilor, trebuie să facă faţă şi atacurilor venite din Siria. Tocmai de aceea, aviaţia a lansat mai multe raiduri asupra armatei siriene pe platoul Golan, după ce mai multe obuze au fost trase din această ţară în Israel.