Sari la conținut

Israelul renunță la detectoarele de metale de pe Esplanada Moscheilor din Ierusalim

Guvernul israelian a anunțat marți că renunță la detectoarele de metale instalate pe Esplanada Moscheilor din Ierusalim și le va înlocui cu măsuri mai discrete de securitate, informează Reuters, preluată de Agerpres.

Israeli Prime Minister Benjamin Netanyahu Speaks At The Center For American Progress

Foto: Gulliver/ Getty Images

Cabinetul condus de premierul Benjamin Netanyahu a luat decizia după a doua ședință de luni, care a durat câteva ore; duminică, miniștrii se despărțiseră fără o concluzie.

Detectoarele fuseseră amplasate pentru controlul accesului în cel de-a treilea loc sfânt pentru musulmani, după Mecca și Medina. Situl din centrul vechi al Ierusalimului unde se găsește moscheea al-Aqsa este considerat sacru și de evrei, care îl numesc Muntele Templului. Acolo, pe 14 iulie, trei arabi israelieni au ucis cu focuri de arma doi polițiști, apoi au fost doborâți la rândul lor de forțele de securitate. Ca reacție, Israelul a interzis accesul pe Esplanadă timp de două zile, apoi a luat măsuri sporite de securitate care au provocat reacția violentă a palestinienilor, precum și manifestații de protest și reacții politice în mai multe state arabe.

La sfârșitul săptămânii trecute, a avut loc o escaladare a evenimentelor sângeroase: cinci palestinieni au fost uciși în ciocniri cu forțele de securitate, iar numărul răniților a fost de ordinul sutelor; în Iordania, un agent de securitate al ambasadei israeliene a împușcat mortal un localnic care îl atacase și încă unul care se afla în apropiere; într-o colonie evreiască din Cisiordania, un palestinian a ucis cu cuțitul trei evrei.

Luni, urma să se întrunească la New York Consiliul de Securitate al ONU, pentru a dezbate situația. Înaintea reuniunii, ambasadorul israelian Danny Danon a anunțat că țara sa dorește detensionarea situației de la Ierusalim, dar intenționează să garanteze securitatea. Reprezentantul special al Națiunilor Unite pentru Orientul Mijlociu, Nikolai Mladenov, a avertizat că dacă criza nu va fi soluționată până vineri, în vederea rugăciunilor de sfârșit de săptămână, costurile vor fi "potențial catastrofale, dincolo de zidurile Orașului Vechi".

Pe aceeași temă