Israelul, tot mai aproape de aplicarea pedepsei cu moartea pentru teroriști

Data publicării:
shutterstock_770444662
Foto: Shutterstock

Parlamentarii israelieni au făcut un prim pas către sancţionarea teroriştilor cu pedeapsa cu moartea, votând în favoarea unui proiect de lege ce ar urma să faciliteze aplicarea pedepsei capitale, relatează joi dpa.

shutterstock_770444662
Foto: Shutterstock

Scopul legislaţiei, votată miercuri favorabil cu un scor de 51 - 49, este de a permite tribunalelor militare să pronunţe pedeapsa cu moartea pentru crimă când doi din trei judecători sunt de acord, au relatat Jerusalem Post şi alte media israeliene. Anterior decizia trebuia să fie unanimă.

„Oricine ţine un cuţit, ucide şi râde merită sa moară”, a declarat prim-ministrul Benjamin Netanyahu, citat de ynetnews. „Nu merită să trăiască”, a adăugat Netanyahu.

Pentru a deveni lege, proiectul trebuie să treacă prin alte trei lecturi în parlament.

În Israel, pedeapsa cu moartea poate fi decisă numai pentru trădare, nu pentru crimă. În Teritoriile Palestiniene, tribunalele militare pot pronunţa pedeapsa cu moartea în cazuri de crimă cu elemente teroriste.

Proiectul de lege urmăreşte de asemenea să pună capăt posibilităţii ca pedeapsa cu moartea să fie comutată în închisoare pe viaţă sau ca persoana respectivă să fie graţiată.

Uniunea Europeană a condamnat legea. „Pedeapsa cu moartea este incompatibilă cu demnitatea umană”, a postat miercuri pe Twitter Misiunea UE în Israel. „Aceasta constituie un tratament inuman & degradant, nu are niciun efect de descurajare dovedit & permite erorilor judiciare să devină ireversibile şi fatale”.

Israelul a aplicat pedeapsa cu moartea doar o dată: când a fost spânzurat criminalul de război nazist Adolf Eichmann, în 1962.

Sursa: Agerpres

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri