ITALIA. Mii de studenți și profesori au protestat față de măsurile de austeritate

Data publicării:
25112012 20proteste 20italia-35166

Mii de elevi, studenţi, profesori, dar şi sindicalişti sau persoane nevoiaşe au manifestat la Roma.

„Suntem aici pentru că trebuie să luptăm pentru drepturile noastre. Acest guvern nu ne reprezintă, iar măsurile de austeritate şi toate reducerile sunt antidemocratice”, a spus Tommaso Bernardi, student.

Demonstraţia a fost supravegheată de peste o mie de poliţişti. De data aceasta, nu s-au mai repetat violenţelele de la protestele de acum zece zile, când confruntările dintre studenți și forţele de ordine s-au soldat cu zeci de răniți.

„Sper că nu vor fi ciocniri, pentru că atunci când sunt violenţe, toată lumea vorbeşte numai despre asta şi nu mai e atentă la motivele pentru care protestăm”, Davide Mariani, un alt student.

Manifestaţia s-a desfăşurat fără incidente

Sute de liceeni au manifestat și la Napoli și Palermo. După ani de tăieri bugetare, tinerii sunt nemulţumiți de un proiect de lege aflat în dezbaterea Parlamentului, care ar permite şcolilor să facă apel la fonduri private, mai degrabă decât la cele publice.

Potrivit unor date oficiale, Italia alocă cei mai puţin bani pentru educaţie, dintre ţările dezvoltate, iar reducerile bugetare nu fac decât să agraveze situaţia.

Fără vreo legătură cu studenţii, dar tot împotriva austerităţii, au manifestat, la Roma, şi reprezentanţii extremei drepte.

„Am ieşt în stradă pentru că actualul guvern de tehnocraţi aduce ţara în pragul foametei şi distruge sistemul de asistenţă socială”, a spus Gianluca Iannone, liderul grupării CasaPound.

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri