Japonia a ucis 333 de balene, ignorând criticile internaționale

Data publicării:
National Whale Day Celebrated As Whale Watching Season Gets Underway
FOTO: Guliiver/ Getty Images

Flota japoneză s-a întors în vestul țării vineri, după uciderea a 333 balene în Antarctica, acțiune criticată puternic pe plan internațional, informează DPA.

National Whale Day Celebrated As Whale Watching Season Gets Underway
FOTO: Gulliver/ Getty Images

Cele trei nave au ajuns în portul Shimonoseki după capturarea a 333 de balene Minke în Oceanul Antarctic în timpul unei vânători de 83 de zile, a precizat Agenția pentru pescuit niponă, potrivit Agerpres.

Filiala australiană a organizației de protecției a faunei marine Sea Shepherd afirmase că va bloca vânătoarea de balene a Japoniei, însă în ultimul timp, implicarea organizației "pare să se fi diminuat" în zonă, a indicat șeful Agenției de Pescuit, Yuji Yamamoto, în cadrul unei conferințe de presă.

Curtea Internațională de Justiție (CIJ) a decis în 2014 că așa-numita "vânătoare de balene în scopuri științifice" din Antarctica a încălcat moratoriul din 1986 privind vânătoare de balene în zona respectivă.

În urma deciziei Curții, Japonia a decis suspendarea vânătorii de balene în Antarctica pentru un an. Autoritățile nipone au reluat însă această practică în anul fiscal 2015, care s-a încheiat în martie 2016, după ce guvernul a decis să reducă numărul vânătorilor de balene Minke planificat la aproximativ o treime din ținta anterioară.

În 1987, Japonia a încetat oficial vânătoarea de balene în scopuri comerciale, în conformitate cu moratoriul din 1986, însă criticii susțin că autoritățile de la Tokyo s-au folosit de o breșă legală, continuând să ucidă balene pentru "cercetarea științifică".

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri