Japonia se recuperează lent după dezastru. Are nevoie de încă 40 de ani

Data publicării:
japonia dupa tsunami

La Tokyo ceremonia a debutat cu un minut de reculegere, exact la ora la care acum cinci ani a avut loc seismul. În doar câteva ore, peste un milion de clădiri erau distruse. 19 mii de oameni şi-au pierdut viaţa.

Un minut de tăcere a fost păstrat în toată Japonia la ora locală 14 şi 46 de minute. A fost ora la care acum cinci ani a lovit catastrofa. Un seism cu magnitudine 9 a devastat oraşe întregi în nord-estul ţării.

La cinci ani după ce au fost măturate de uriaşul val seismic, zone întregi de pe coasta de nord-est a Japoniei arată încă de parcă dezastrul a fost ieri. Aproape jumătate de milion de oameni din regiunile măturate de tsunami au fost mutaţi în adăposturi temporare. 182.000 încă nu s-au întors acasă. În alte părţi, s-au găsit soluţii radicale, ca în cazul unui oraş-port.

Rupert Wingfield-Hayes, corespondent BBC: „Au adus milioane de tone de pământ şi piatră, pe care le-au turnat, înălţând zona cu 10-15 metri. Aici vor construi noul oraş”.

Seismul de pe 11 martie 2011, cel mai puternic produs vreodată în Japonia, a generat valuri înalte de până la 40 de metri. Intensitatea cutremurului a fost echivalentă cu forţa a opt mii de bombe atomice de dimensiunea celor care au distrus Hiroshima şi Nagasaki.

Casele au fost făcute una cu pământul, iar automobile, trenuri şi vapoare au fost purtate de ape aidoma unor jucării.

Cutremurul a produs întreruperea alimentării cu energie electrică a centralei nucleare de la Fukushima. Sistemele de răcire ale reactoarelor s-au oprit, iar unul dintre acestea a explodat. A fost cea mai gravă catastrofă nucleară civilă, după dezastrul de la Cernobîl din 1986. Autorităţile susţin că în prezent situaţia este stabilă la Fukushima, dar va dura încă cel puţin 40 de ani ca zona să fie curăţată.  

Citiţi şi:

Cinci ani de la un triplu dezastru

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri