Sari la conținut

Joachim Gauck despre relaţia Germaniei cu Rusia: Nu este vorba de defetism. Vom găsi soluţia în NATO

El a menţionat că, uneori, „diplomaţia germană, atunci când este vorba de Europa de Est, este văzută cu ochi critici, pentru că ea încearcă să deschidă şi să ţină deschise uşile pentru dialogul cu Rusia”.

Nu este vorba de defetism (...) Nu vrem să fugim de responsabilitatea noastră. Noi toţi ştim de unde provin provocările şi iată de ce sunt ferm convins că, alături de partenerii noştri şi vecinii noştri din Europa Centrală şi de Est, vom găsi o soluţie comună, la final de Summit”, a mai declarat Joachim Gauck.

El a spus că Alianţa Nord-Atlantică are nevoie de o poziţie comună în ce priveşte situaţia de pe flancul estic al NATO.

Aşteptăm cu nerăbdare să vedem dacă deciziile din Ţara Galilor vor fi reconfirmate la Varşovia. Avem nevoie de o voce comună, de o poziţie comună atunci când vrem să contracarăm provocările existente. Oamenii care sunt mai aproape de zona de pericol, vorbesc adeseori cu o voce mai puternică, despre aceste provocări, spre deosebire de cei care se află mai departe”, a precizat preşedintele Germaniei.

Declarația sa vine după ce ministrul de Externe al Germaniei, Frank-Walter Steinmeier, a criticat Alianţa Nord-Atlantică pentru exerciţiile militare organizate în estul Europei, care nu sunt decât „o demostraţie belicoasă de forţă, contraproductive pentru securitatea regională şi pasibile să inflameze relaţiile cu Rusia”, transmite BBC.

De asemenea, Steinmeier a cerut alianţei militare să înlocuiască exerciţiile şi demostraţiile de forţă cu dialogul şi cooperare în ceea ce priveşte Rusia.

Tot el s-a pronunțat pentru eliminarea graduală sancțiunilor impuse de UE Rusiei, după criza din Ucraina, dacă se se fac progrese semnificative pentru menținerea păcii.