John Kerry anunţă un acord în vederea reluării negocierilor de pace între israelieni şi palestinieni

Data publicării:
john kerry - 5492088-AFP Mediafax Foto-Drew Angerer

 

"Am plăcerea să anunţ că am ajuns la un acord care stabileşte o bază pentru o reluare a negocierilor asupra statutului final între israelieni şi palestinieni", le-a spus John Kerry unor jurnalişti în capitala iordaniană.

Un oficial din cadrul Departamentului de Stat a anunţat că aceştia „au ajuns la un acord asupra elementelor de bază care vor permite începerea unor negocieri directe”.

John Kerry, care îşi încheie a şasea misiune în regiune, a declarat că „dacă totul decurge aşa cum s-a prevăzut, (negociatorul palestinian) Saeb Erakat şi (negociatorii israelieni) Tzipi Livni şi Isaac Molho mi se vor alătura, la Washington, pentru a începe primele negocieri în cursul săptămânii viitoare, iar un nou anunţ va fi făcut atunci de toţi”.

El a salutat „curajul” preşedintelui palestinian Mahmoud Abbas şi al premierului israelian Benjamin Netanyahu.

„Nimeni nu crede că divergenţe vechi între cele două părţi vor fi soluţionate de pe o zi pe alta sau şterse. Suntem conştienţi că, în faţa provocărilor, va fi necesar să se facă alegeri dificile, în zilele următoare”, a subliniat el.

John Kerry s-a declarat „totodată plin de speranţă, în prezsent (...), din cauza lidershipului curajos al preşedintelui Abbas şi premierului Netanyahu. Amândoi au ales opţiuni dificile şi amândoi au jucat un rol-cheie în acest sens”, potrivit Mediafax.

Secretarul de Stat a declarat, de asemenea, că „cea mai bună modalitate de a oferi o şansă acestor negocieri este ca ele să rămână private”.

John Kerry venea de la Ramallah (Cisiordania), unde s-a întâlnit din nou, în ultimul moment, cu preşedintele Abbas şi Saeb Erakat. Anterior, el a vorbit timp de patru ore la telefon, consultându-se cu lideri israeliani şi palestinieni, potrivit unor surse diploamtice americane.

El a decis această reuniune cu Abbas, cu care s-a întâlnit marţi şi miercuri la Amman, în urma unor dicuţii cu Saeb Erakat în capitala iordaniană vineri dimineaţa.

Saeb Erakat tocmai îl informase „cu privire la poziţia care s-a degajat ieri (joi) seara în urma unor reuniuni ale conducerii palestiniene", a declarat un oficial palestinian sub protecţia anonimatului, citând „o referire clară la frontierele din 1967, oprirea colonizării şi clarificări asupra problemei eliberării deţinuţilor”.

Adjunctul ministrului israelian de Externe Zeev Elkin a respins aceste revendicări, afirmând că „prejudicierea concesiilor pentru care este pregătit Israelul chiar înaintea deschiderii negocierilor cu palestinienii nu va fi niciodată încoronată de succes”.

„Inclusiv cei care susţin o soluţie cu două state este necesar să admită că recunoaşterea frontierelor din 1967 are ceva sinucigaş”, a declarat el, referindu-se la frontiera de dinainte de începerea ocupării israeliene.

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri