John Kerry: Statele Unite ale Americii încearcă să evite „distrugerea totală a Siriei”

Data publicării:
john kerry - GettyImages-19 oct 15

Foto: Gulliver/GettyImages

Washingtonul consideră că are responsabilitatea „de a încerca să evite distrugerea totală și completă a Siriei”, a declarat el, confirmând că zilele următoare va avea loc o reuniune cu oficiali ruși, turci și saudiți în încercarea de a se găsi o soluție la conflictul sirian.

„Nivelul imigrației în Europa este periculos” din cauza dificultății de absorbție și „amenințarea de a vedea mai mulți (refugiați) sosind, dacă violențele continuă în Siria, este reală”, a avertizat secretarul de stat.

Totodată, John Kerry și-a exprimat temerea că prin intervenția sa în conflict, Rusia urmărește „doar menținerea la putere” a președintelui sirian Bashar al-Assad, ceea ce, în opinia sa, nu va face decât „să atragă mai mulți jihadiști și să crească numărul de refugiați”. În schimb, a adăugat el, o altă cale este posibilă dacă Moscova dorește o soluție politică și să combată în același timp Daech (acronimul în arabă pentru Statul Islamic).

John Kerry a cerut să se pună capăt violențelor între Israel și palestinieni, făcând apel la cele două tabere să dea dovadă de „reținere” și confirmând că se va întâlni zilele următoare cu premierul israelian Benjamin Netanhayu, în Germania, și cu președintele palestinian Mahmoud Abbas în Orientul Mijlociu.

„Dorim restabilirea păcii și oprirea violențelor”, a mai spus Kerry, în cadrul unei conferințe de presă la Madrid alături de omologul său spaniol Jose Manuel Garcia Margallo.

Șeful diplomației americane, care nu s-a mai întors în Israel și teritoriile palestiniene din iulie 2014 după eșecul procesului de pace, a vorbit de asemenea despre regulile care guvernează Esplanada Moscheilor din Ierusalim, așa-numitul „status quo”.

„Israelul înțelege importanța status quo-ului”, a spus Kerry. „Nu, noi nu dorim o modificare (a regulilor status quo-ului), nu suntem în căutarea unei intervenții din afară sau a altora”, a avertizat secretarul de stat, făcând aluzie, fără a menționa în mod explicit, la ideea unei prezențe internaționale pe Esplanada Moscheilor atribuită Franței și respinsă de statul israelian.

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri