Julian Assange: Mă predau dacă ONU decide împotriva mea 

Data publicării:
assange2

ACTUALIZARE: Detenţia lui Julian Assage este „arbitrară", a stabilit o comisie de pe lângă Înaltul Comisariat ONU pentru Drepturile Omului. Decizia se va anunţa oficial abia mâine, la prânz.  

 

Foto: Flickr

Julian Assange s-a refugiat în ambasada Ecuadorului din Londra în 2012 pentru a evita extrădarea în Suedia, unde este cercetat pentru viol. Fondatorul Wikileaks a respins acuzațiile.

„Dacă ONU anunță mâine că am pierdut în cazul meu împotriva Marii Britanii și Suediei, voi ieși din ambasadă vineri, în jurul orei prânzului, și voi accepta arestarea de către poliția britanică, deoarece nu mai sunt șanse pentru un apel. Însă, dacă ONU îmi dă câștig de cauză, și se dovedește că cele două state au acționat ilegal, vreau returnarea de urgență a pașaportului meu și încheierea oricărui demers de a fi arestat”, a precizat Julian Assange într-comunicat postat pe pagina de Twitter a Wikileaks.

Setarile tale privind cookie-urile nu permit afisarea continutul din aceasta sectiune. Poti actualiza setarile modulelor coookie direct din browser sau de aici – e nevoie sa accepti cookie-urile social media

Fondatorul Wikileaks se teme că Suedia îl va extrăda în SUA, unde ar putea fi judecat pentru documentele diplomatice și militare secretizate de Guvernul SUA și publicate de Wikileaks, într-un dintre cele mai mari scurgeri de informații din istoria Statelor Unite.

Comisia pentru Reținere Arbitrară a ONU ia în considerare o cerere de eliberare înaintată de Assange, care susține că timpul petrecut ca refugiat în ambasadă reprezintă o reținere arbitrară.

Julian Assange a precizat că a fost lipsit de drepturile sale fundamentale, inclusiv lipsa accesului la aer liber și la consultații medicale.

Fondatorul Wikileaks a ajuns pe primele pagini ale ziarelor în 2010 când, pe platfoma lui, au fost publicate filmări secretizare ale armatei SUA care arătau atacul din 2007 cu elicoptere Apache în care au fost uciși zeci de oameni din Baghdad, inclusiv doi reporteri Reuters.

Tot în acel an, Wikileaks a publicat peste 90.000 de documente secretizare care conțineau informații despre campania militară a SUA din Afganistan. Aceste dezvăluiri au fost urmate de multe altele de-a lungul anilor.

De când s-a refugiat în ambasada Ecuadorului, Wikileaks a continuat să publice documente despre subiecte precum Parteneriatul Trans-Pacific, care a fost semnat în urmă cu câteva ore în Noua Zeelandă. 

Citiți și: 

Julian Assange se teme să nu fie asasinat dacă părăsește ambasada Ecuadorului din Londra

Marea Britanie protestează față de adăpostirea lui Julian Assange în ambasada Ecuadorului la Londra

Avertismentul lui Julian Assange: SUA anexează informatic România

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri