Jurnalistă Al-Jazeera, ucisă în Cisiordania, în confruntările dintre armata israeliană şi palestinieni. Postul tv acuză Israelul

Data actualizării: Data publicării:
Shireen Abu Akleh in camasa mov
Jurnalista Shireen Abu Akleh purta vestă pe care scri „Presă” în momentul în care a fost împușcată. Foto: Facebook / Shireen Abu Akleh

Jurnalista Shireen Abu Akleh, unul dintre cei mai cunoscuţi reporteri ai postului de televiziune panarab Al-Jazeera, a fost ucisă miercuri dimineaţă în timp ce relata despre confruntările între armata israeliană şi palestinieni în sectorul Jenin, din nordul Cisiordaniei. Armata israeliană afirmă că e posibil ca jurnalista să fi fost lovită de gloanțele palestinienior, în vreme ce postul Al-Jazeera acuză Israelul de uciderea ei.

Ministerul Sănătăţii palestinian a anunţat că, în timpul ciocnirilor de la Jenin, bastion al facţiunilor înarmate palestiniene din nordul Cisiordaniei, jurnalista Shireen Abu Akleh a suferit o rană gravă la cap şi a decedat.

Potrivit postul Al-jazeera, ea purta o vestă inscripționată cu cuvântul „Presă” în momentul în care a fost ucisă.

Un alt reporter, Ali Samodi, care lucra pentru publicaţia palestiniană Al-Kuds, a fost rănit prin împuşcare în timpul aceloraşi confruntări de la Jenin.

Armata israeliană a transmis că forţele sale au ripostat după „focuri de armă intense” la Jenin, precizând că „există o posibilitate, care acum este analizată, ca reporterii să fi fost loviţi - posibil de gloanţe trase de bărbaţi înarmaţi palestinieni”, potrivit Reuters, preluată de Agerpres.

Al-Jazeera acuză Israelul

Postul de televiziune Al-Jazeera, ce are sediul la Doha (Qatar), a declarat miercuri că Shireen Abu Akleh a fost ucisă cu „sânge rece” de forţele israeliene în timp ce acoperea mediatic confruntările din sectorul Jenin.

„În ceea ce este evident o ucidere, încălcând legile şi normele internaţionale, forţele de ocupaţie israeliene au asasinat-o cu sânge rece pe corespondenta Al-Jazeera în Palestina, Shireen Abu Akleh, luată ca ţintă de tiruri de gloanţe în această dimineaţă”, a precizat canalul de televiziune panarab într-un comunicat.

Ministrul de externe adjunct al Qatarului a condamnat uciderea lui Shireen Abu Akleh de către „ocupaţia israeliană” în Cisiordania şi a cerut pe Twitter să se pună capăt „terorismului israelian susţinut de stat”.

Începând din 22 martie, Israelul a fost ţinta mai multor atacuri, soldate cu cel puţin 18 morţi. Două dintre aceste atacuri au fost comise de arabi israelieni, iar alte patru de palestinieni, trei dintre aceştia din urmă fiind originari din Jenin, unde armata israeliană şi-a intensificat operaţiunile în ultimele săptămâni.

Editor : B.P.

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri