Justiţia din Iran a condamnat un cetăţean francez la şase ani și jumătate de închisoare, pentru spionaj

Data actualizării: Data publicării:
Bernard Phelan
Bernard Phelan a fost condamnat de justiţia din Iran la şase ani şi jumătate de închisoare, pentru spionaj. Foto: Profimedia

Familia cetăţeanului francez Bernard Phelan a anunţat miercuri că acesta a fost condamnat de justiţia din Iran la şase ani şi jumătate de închisoare, pentru spionaj, transmite dpa.

Phelan, în vârstă de 64 de ani, cu probleme de sănătate, care are şi cetăţenie iraniană, a fost acuzat de transmitere de informaţii către o altă ţară. Sentinţa împotriva sa a fost pronunţată la sfârşitul lui februarie, a comunicat miercuri sora lui.

Arestat la începutul lui octombrie în oraşul Mashhad din nord-estul Iranului, în timpul unei călătorii de studii, Phelan nu şi-a recunoscut vinovăţia şi a respins şi alte acuzaţii. Poliţiştii care l-au reţinut au afirmat că el fotografia o moschee arsă şi personal din forţele de ordine şi l-au acuzat de difuzare de „propagandă împotriva regimului„ de la Teheran şi de transmiterea imaginilor către un ziar britanic.

La acuzaţii s-a adăugat şi însuşirea unor obiecte ceramice vechi.

Ministerul de externe de la Paris a confirmat în ianuarie că Phelan este în arest în Iran şi se fac eforturi pentru eliberarea lui imediată. Autorităţile iraniene nu au dat niciun fel de informaţii despre caz.

Familia lui Phelan afirmă că starea de sănătate a acestuia s-a înrăutăţit după arestare: are probleme cardiace grave, risc ridicat de accidente vasculare şi blocaj renal şi resimte dureri cronice din cauza unor afecţiuni ale oaselor. El a fost condamnat în primă instanţă la o pedeapsă mai mică şi i s-a spus că va fi graţiat, având în vedere vârsta şi bolile sale, susţin rudele, potrivit dpa, citată de Agerpres.

În ultimii ani, în Iran au mai fost închişi sub acuzaţii de spionaj sau alte infracţiuni legate de securitatea naţională şi alţi cetăţeni străini, reaminteşte dpa. Procesele de acest gen se desfăşoară de multe ori fără public, de aceea unii activişti pentru drepturile omului le consideră incorecte.

Editor : Liviu Cojan

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri