Sari la conținut

Justiţia din Turcia obligă Facebook să interzică paginile al căror conținut l-ar insulta pe Profetul Mahomed

FOTO: MediafaxFoto

Anunţată duminică seara, decizia tribunalului din Ankara a fost comunicată autorităţii administrative care se ocupă de telecomunicaţii (TIB) şi furnizorilor de Internet, a precizat agenţia de presă guvernamentală Anatolia, potrivit Mediafax.

În urmă cu 15 zile, un tribunal din Diyarbakir a interzis deja difuzarea pe Internet a reproducerii unei caricaturi a Profetului publicată de săptămânalul satiric francez Charlie Hebdo după atacul jihadist împotriva sa din 7 ianuarie, soldat cu 12 morţi.

O anchetă judiciară a fost deschisă la Istanbul împotriva a doi jurnalişti ai cotidianului de opoziţie „Cumhuriyet” care şi-au ilustrat editorialele cu aceeaşi caricatură a lui Mahomed, considerată insultătoare în lumea islamică.

În această caricatură a lui Luz, un Mahomed cu lacrimi în ochi ţine o pancartă pe care scrie "Eu sunt Charlie", sloganul scandat de milioane de manifestanţi care au defilat în Franţa şi în străinătate pentru a condamna atacurile jihadiste soldate cu 17 morţi în trei zile la Paris.

În iarna trecută, Guvernul islamo-conservator a blocat deja temporar accesul la YouTube și Twitter pentru a împiedica difuzarea unor înregistrări piratate ale conversaţiilor telefonice care îl implicau pe actualul şef al statului, Recep Tayyip Erdogan, şi anturajul său într-un scandal de corupţie.

Aceste decizii i-au adus lui Erdogan critici vehemente în întreaga lume.

Puterea turcă a votat apoi o lege care facilitează blocarea administrativă a unor site-uri de Internet, dar acest text a fost cenzurat de Curtea Constituţională.

Deputaţii partidului de guvernământ au depus totuşi în Parlament un amendament la un proiect de lege care îi autorizează pe premier şi pe unii miniştri să închidă un site, fără o decizie a justiţiei, în numele securităţii naţionale şi protecţiei vieţii private.

Amendamentul va fi luat în discuție de parlamentari săptămâna aceasta.