Sari la conținut

K.Hunor, despre intenția Ungariei de a construi un gard la graniță: Nu este împotriva României sau a cetățenilor români

 

 Foto: Facebook

În primul rând, vreau să subliniez, să spun, că nu trebuie să ne isterizăm, să luăm toată chestia asta ca ceva împotriva României și nu trebuie să se folosească pentru a agrava oricum relațiile nu prea bune dintre cele două guverne, pentru că nu este cazul. (...) Eu cred că orice abordare sentimentală, viscerală nu e în regulă. Trebuie să vedem partea rațională, să vedem de ce am ajuns aici și trebuie să știm și să spunem acest lucru, că nu este împotriva noastră, nu este împotriva României, a cetățenilor români și nu împiedică circulația liberă între cele două state, în interiorul UE”, a declarat Kelemen Hunor. 

Președintele UDMR a punctat faptul că această soluție nu poate fi îndreptată împotriva românilor sau a altor cetățeni europeni care folosesc rutele legale pentru a ajunge spre Vest și, prin urmare, nu va împiedica libera circulație a acestora. 

Sigur că la noi, în această parte a Europei, zidul, gardul, nu are o conotație pozitivă, nu are cum să aibă o conotație pozitivă. Niciodată nu ne bucură un zid, nu ne bucură un gard. Dar, în același timp, trebuie să spunem de la bun început că această soluție a Guvernului ungar nu este împotriva României, nu este împotriva românilor, nu este împotriva cetățenilor români, nu este împotriva cetățenilor europeni. Că noi nici până acum nu am folosit granița verde, cum se spune, ci am folosit traseele principale, în mod legal. Noi niciodată nu am trecut, nici când ne-am dus spre Vest, nici când am venit dinspre Vest și nici alți cetățeni, din celelalte state nu au folosit metoda ilegală de a trece granița. Deci, nu este împotriva noastră. Este împotriva celor care trec granița ilegal și este pentru a proteja granița, până la urmă. Deci, nu trebuie să vedem această soluție ca pe ceva care ne desparte, care ne pune într-o situație dificilă. Fiindcă, pentru noi, sunt convins, pentru cetățenii români, pentru maghiarii din România și pentru orice cetățean europen acest gard nu va afecta nimic, nu va împiedica libera circulație”, a spus Kelemen Hunor. 

Liderul Uniunii a explicat că intenția statului ungar arată încă o dată că Uniunea Europeană este incapabilă să gestioneze criza migranților și să facă față unei astfel de provocări. 

„Sigur, această intenție a guvernului ungar și ceea ce s-a întâmplat până acum arată încă o dată că Uniunea Europeană este incapabilă de a gestiona criza migranților, nu are posibilitatea și capacitatea colectivă, nu este pregătită să facă față unei astfel de provocări. Și așa cum granițele externe ale UE, nici Grecia, nici Italia nu sunt asigurate, arată că fiecare, individual, încearcă să găsească soluții mai bune sau mai puțin bune. Ceea ce nu înseamnă că pe termen mediu, lung, soluțiile individuale pot rezolva problema noastră comună, a UE. Nu o pot rezolva”, a afirmat Kelemen Hunor. 

De asemenea, Kelemen Hunor a susținut că ridicarea acestui gard ar putea ajuta România, întrucât va obliga migranții să folosească rutele ilegale prin Croația sau Slovenia. 

Pe de altă parte, trebuie să vedem și un alt aspect. Că Ungaria vine cu gardul spre noi, în România, spre râul Mureș și eventual dincolo de Mureș, pe o lungime de 20-25 de kilometri, și prin acest gard s-ar putea să împingă ruta refugiaților, a migranților spre Croația, spre Slovenia și nu în sus, către România. Deci nu vor veni spre noi, pentru că știu că este un gard și acolo și acest lucru înseamnă că România nu se va confrunta cu un val uriaș. (...) Nici România nu e pregătită pentru a primi 20-30-40 de mii de migranți în acest moment, așa cum nici Ungaria nu era pregătită pentru o astfel de situație și nu este pregătită nicio țară din UE. Dacă vreți, într-un fel, acest gard și această soluție s-ar putea, vrând-nevrând, să ne ajute, în sensul că rutele ocolitoare vor fi în altă direcție și nu spre România pentru cei care caută o intrare în spațiul UE. Important este să nu ne isterizăm”, a conchis Kelemen Hunor.

Citiți și: Ungaria ar putea construi un gard şi la graniţa cu România. MAE român: nu este un gest corect, în conformitate cu spiritul european
Pe aceeași temă