Sari la conținut

Kim Jong-un a fost ales deputat cu sută la sută din voturi

Aşa cum se aştepta, fiecare buletin de vot introdus în urne de către alegătorii din circumscripţia sa i-a revenit lui Kim Jong-un. Toţi alegătorii înscrişi la vot au votat, iar toate voturile au fost valide.

Comandant suprem al forţelor armate ale Republicii Democratice Coreea (RPDC), preşedinte al Comisiei pentru Apărare Naţională, al treilea membru al dinastiei Kim este de-acum şi deputat.

Alegerea sa „este expresia (...) susţinerii absolute a poporului şi încrederii sale profunde în liderul suprem Kim Jong-un”, căruia nord-coreenii îi acordă o „înaltă stimă”, a comentat agenţia de presă oficială KCNA.

Este vorba despre primele alegeri pentru Adunarea Supremă a Poporului organizate de la instalarea la putere a lui Kim Jong-un, în urma morţii tatălui său, Kim Jong-il, în decembrie 2011.

La fel ca tatăl său, Kim Jong-un a candidat în circumscripţia numărul 111, de la Muntele Paektu. Televiziunea a prezentat sute de militari stând la coadă pentru a depune buletinele în urnă, după care s-au înclinat în faţa portretelor lui Kim Il-sung şi Kim Jong-il, atârnate pe perete.

Muntele Paektu este situat la limita de nord a Coreei de Nord, în apropiere de frontiera chineză. Acesta este considerat sacru de către nord-coreeni, deoarece fondatorul ţării, Kim Il-sung, tatăl lui Kim Jong-il, a stabilit acolo tabăra de gherilă antijaponeză în timpul colonizării Coreei de către Japonia.

Istoriografia oficială a regimului asigură că Kim Jong-il s-a născut pe acest munte în 1942.

Alegeri parlamentare sunt organizate din cinci în cinci ani, iar Adunarea se reuneşte doar o dată sau de două ori pe an, adesea într-o sesiune unică, de o zi, pentru a vota bugetul şi a aproba deciziile adoptate de către Partidul Muncitorilor.

Ultima sesiune datează din aprilie 2013. Atunci a fost adoptat un decret special care oficializa statutul de putere nucleară al Coreei de Nord.