La încoronarea regelui Charles al III-lea vor fi interpretate 12 noi compoziții muzicale, inclusiv muzică greacă ortodoxă

Data publicării:
Regele Charles cu o pereche de căști pe urechi
Încoronarea regelui Charles al III-lea al Marii Britanii va avea loc în luna mai. Foto: Getty Images

Douăsprezece compoziţii muzicale noi vor fi interpretate la încoronarea regelui Charles al III-lea al Regatului Unit, programată în luna mai la Abaţia Westminster din Londra, inclusiv muzică greacă ortodoxă, a anunţat biroul de presă de la Palatul Buckingham, potrivit căruia în cadrul viitoarei ceremonii va fi difuzat şi „Zadok the Priest”, un imn compus de Georg Friedrich Handel în secolul al XVIII-lea, informează Reuters, preluată de Agerpres.

Şase compoziţii orchestrale, cinci compoziţii corale şi o partitură pentru orgă au fost compuse pentru această ocazie specială, potrivit Palatului Buckingham. Printre noile compoziţii se va afla şi un imn de încoronare compus de celebrul Andrew Lloyd Webber.

„O gamă variată de stiluri muzicale şi interpretări vor combina tradiţia, moştenirea culturală şi ceremonialul cu noile voci muzicale din zilele noastre, reflectând dragostea de-o viaţă şi sprijinul Regelui faţă de muzică şi arte”, precizează comunicatul de presă dat publicităţii de Palatul Buckingham.

Suveranul britanic a cerut şi ca o partitură de muzică greacă ortodoxă, ce datează din perioada bizantină, să fie inclusă în slujba oficiată în memoria tatălui său, prinţul Philip, care s-a născut pe insula elenă Corfu. Prinţul Philip a murit în 2021 la vârsta de 99 de ani.

Partiturile pentru fanfară vor fi interpretate de Trompetiştii de Stat din cadrul Cavaleriei Regale şi de Fanfara de Trompete din cadrul Forţelor Aeriene Regale ale Regatului Unit.

Una dintre secţiunile liturgice ale ceremoniei va fi interpretată în galeză, pentru a reflecta „relaţia îndelungată şi profundă a regelui Charles cu Ţara Galilor”, precizează acelaşi comunicat.

Partituri ale unor compozitori de muzică clasică, precum Georg Friedrich Handel, Edward Elgar, Hubert Parry şi Ralph Vaughan Williams, dintre care unele au fost interpretate în timpul ceremoniilor de încoronare din ultimii 400 de ani, vor fi incluse în programul evenimentului, alături de muzica unui compozitor în viaţă, galezul Karl Jenkins.

Partituri semnate de Elgar, Parry şi Williams au fost interpretate şi la ceremonia de încoronare a mamei regelui Charles, regretata suverană Elisabeta a II-a, în 1953.

Imnul de încoronare „Zadok the Priest”, compus de Handel pentru încoronarea regelui George al II-lea din 1727, va fi interpretat în cadrul ceremoniei din luna mai, a precizat Palatul Buckingham.

„L-am compus pentru corul şi orga de la Westminster Abbey, pentru orchestră şi alămuri ceremoniale. Sper că imnul meu va reflecta această ocazie fericită”, a declarat Andrew Lloyd Webber despre noua sa compoziţie muzicală.

Editor : M.L.

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri