Somalia: stare de dezastru național

Data actualizării: Data publicării:
african arma somalia - GettyImages - 30 august 15
Foto: GettyImages

Președintele Somaliei, Mohamed Abdullahi Farmaajo, a declarat "starea de dezastru național" pentru a face față situației umanitare provocate de seceta gravă ce afectează mare parte a țării, relatează marți EFE, preluată de Agerpres.

african arma somalia - GettyImages - 30 august 15
Foto: GettyImages

Abdullahi a făcut apel la comunitatea internațională să răspundă cât mai urgent la această calamitate, potrivit contului său prezidențial de Twitter.

Președintele a făcut de asemenea apel la comunitatea oamenilor de afaceri și la diasporă pentru a participa la operațiunile de recuperare a zonelor afectate, transmite Agerpres.

Aproximativ 3 milioane de somalezi se află în stare de urgență alimentară din iunie 2016 și la un pas de foamete din cauza secetei înregistrate în ultimele luni, potrivit ONU.

Seceta a obligat deplasarea a peste 135.000 de persoane în Somalia din noiembrie, conform datelor culese de Agenția Națiunilor Unite pentru Refugiați (ACNUR) și de Consiliul Norvegian pentru Refugiați (NRC).

Organizațiile internaționale se tem să nu se repete foametea care a afectat țara în 2011, când au murit peste 250.000 de persoane dintre care mai mult de jumătate copii sub cinci ani.

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri