Lider al opoziţiei ruse a fost condamnat la cinci ani de închisoare

Data publicării:
Alexey Navalny wikipedia

Alexei Navalnîi a fost găsit vinovat de deturnare de fonduri de un tribunal din oraşul Kirov. La scurt timp după citirea verdictului, care a durat trei ore, el a fost dus în arestul poliţiei.

Alexei Navalnîi a fost acuzat că ar fi deturnat 500.000 de dolari din fondul unei exploatări forestiere, însă a susţinut tot timpul că este nevinovat.

Opozantul rus crede că dosarul său este unul politic, din cauza acuzaţiilor pe care le-a adus tot timpul preşedintelui Vladimir Putin.

Condamnarea lui Navalnîi are loc la doar câteva zile după ce acesta îşi depusese candidatura pentru primăria Moscovei.

Procesul său a fost catalogat de presă drept cel mai important de la condamnarea omului de afaceri Mihail Hodorkovski, în urmă cu opt ani.

Pe lângă Navalnîi a mai fost condamnat și Pyotr Ofitserov la patru ani de închisoare. Înainte de a fi încătușat, Navalnîi i-a îndemnat pe susținătorii săi să continue lupta anticorupție printr-un mesaj postat pe Twitter.

Cine este Alexei Navalnîi

Alexei Navalnîi mai are alte trei procese care ar putea fi puse pe rol. Unul este în legatură cu o campanie de publicitate pe care a condus-o şi care ar fi fraudat Uniunea Forţelor de Dreapta cu aproximativ trei milioane de dolari în anul 2007; o altă plângere este despre companie poştală deţinută de Navalnîi și de fratele său şi care ar fi adus pagube firmei de produse cosmetice Yves Rocher, iar a treia plângere este că ar fi încercat să privatizeze în mod illegal distileria Urzum din regiunea Kirov.

El a intrat în atenția publică în decembrie 2011, când a inspirat protestele față de administrația de la Kremlin și a președintelui Vladimir Putin.

Navalnîi mai este cunoscut și pentru fraza prin care a descris partidul Rusia Unită: „un partid de escroci și hoți”.

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri