Liderii lumii, prezenți la comemorarea a 75 de ani de la eliberarea lagărului nazist Auschwitz. Marele absent

Data actualizării: Data publicării:
Liderii lumii, prezenți la comemorarea a 75 de ani de la eliberarea lagărului nazist Auschwitz
Sursă foto: Administrația prezidențială

Liderii din întreaga lume s-au întâlnit, joi, în Israel pentru marcarea a 75 de ani de la eliberarea lagărului de concentrare de la Auschwitz-Birkenau de către Armata roşie. O absență notabilă de la acest eveniment a fost președintele Poloniei, Andrzej Duda, scrie BBC.

Liderul de la Varșovia a refuzat să participe la eveniment în semn de protest, plângându-se că nu i s-a permis să susțină un discurs în cadrul evenimentului, deși omologul său rus, Vladimir Putin, pe care l-a acuzat că distorsionează istoria Holocaustului pentru a ataca Polonia, va lua cuvântul. Prim-ministrul polonez, Mateusz Morawiecki, a declarat pentru BBC că această decizie este o dovadă de lipsă de respect față de Polonia.

„Când auzi declarații precum cele făcute de președintele Putin, falsificând complet istoria, este responsabilitatea noastră să răspundem pe măsură. Dacă nu ți se permite asta, singura reacție este exact ceea ce a decis președintele Duda”, a declarat Morawiecki.

În acest context, Polonia a decis organizarea propriului eveniment comemorativ la Muzeul Memorial al Holocaustului Auschwitz-Birkenau pe 27 ianuarie, potrivit agenției de presă din Polonia.

Joi are loc la Ierusalim a cincea ediţie a Forumului Mondial al Holocaustului, dedicat Comemorării Victimelor Holocaustului şi împlinirii a 75 de ani de la eliberarea lagărului de concentrare de la Auschwitz-Birkenau, cel mai important eveniment diplomatic din istoria Israelului.

Peste 40 de lideri politici, printre care și președintele României, Klaus Iohannis, președintele Franței, Emmanuel Macron, vicepreședintele SUA, Mike Pompeo, participă la eveniment. Totodată, forumul marchează și prima vizită oficială a prințului Charles în Țara Sfântă.

Putin a acuzat Polonia de „înţelegere” cu Hitler în ajunul celui de-al Doilea Război Mondial

În luna decembrie 2019, Vladimir Putin a declarat că Polonia poartă o parte din vină pentru cel de-al Doilea Război Mondial, acuzând această ţară că a încheiat o „înţelegere” cu Hitler şi că a acţionat în mod „antisemit” în ajunul celui de-Al Doilea Război Mondial, transmite Agerpres.

Adresându-se unui auditoriu format din ofiţeri de rang înalt din Ministerul Apărării, preşedintele rus a dat asigurări că a luat cunoştinţă de arhive recuperate în Europa de Armata Roşie după 1945, ce arată că mai multe state, printre care şi Polonia, erau în complicitate cu dictatorul nazist.

„Ei (polonezii) au încheiat practic o înţelegere cu Hitler. Este clar în documentele de arhivă”, a afirmat Putin, declarându-se „insultat de modul în care Hitler şi Polonia au discutat despre aşa-zisa problemă evreiască”.

Diplomaţia rusă a criticat „retorica agresivă” a Varşoviei, în timp ce Ministerul de Externe polonez şi-a exprimat „îngrijorarea” faţă de „prezentarea unei false imagini a evenimentelor” de către responsabilii ruşi.

Editor: I. I.

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri