Liderii militari ai Chinei au interdicție la recepții și hoteluri de lux

Data publicării:
xi 20jinping 205485227 20afp 20mediafax 20foto 20ed 20jones-40106

Potrivit agenției Xinhua, ofițerii de rang înalt nu mai au voie să cheltuiască banii statului pe recepții de lux, unde se consumă alcool, sau pe cazări de cinci stele. Un ordin similar a fost dat și pentru funcționarii civili din Beijing.

Comitetul Central al Partidului Comunist, care are în componență atât civili, cât și militari și care este condus de Xi, a emis opt reguli prin care oficialii trebuie să-și schimbe modalitățile de lucru. Astfel, armata nu mai are voie să afișeze pancarte de întâmpinare, covoare roșii, aranjamente florale la recepții. De asemenea, gărzile de onoare, spectacolele și cadourile-suvenir sunt interzise la astfel de evenimente. Oficialii nu mai au voie să stea în hoteluri de lux în timpul inspecțiilor, iar mașinile care îi transportă nu trebuie să folosească în exces sunetul sirenelor. Mai mult, ei trebuie să-și scurteze durata și frecvența acestor inspecții, a vizitelor în străinătate, a ședințelor și a dărilor de seamă. Cei care iau cuvântul trebuie să evite „vorbele goale”, potrivit noilor reguli.

„Oficialii din Comisia Militară trebuie să-și disciplineze soțiile, copiii și subordonații și să se asigure că nu iau mită”, scrie agenția Xinhua, citată de BBC.

Într-o altă relatare, Xinhua informează că Beijingul a devenit prima autoritate locală ce a introdus reguli pentru funcționarii civili. Așa se face că cei care pleacă în călătorie de afaceri vor avea voie să ia doar gustări de tip bufet, și nu să se înfrupte cu mese copioase.

Confruntat cu o nemulțumire publică față de nesfârșitul șir al scandalurilor de corupție - care dezvăluie întotdeauna cum înalții oficiali acumulează averi - Partidul Comunist Chinez, a cărui conducere a fost preluată în noiembrie de Xi Jinping, a interzis deja militarilor să intre în afaceri.

Cel mai mare scandal de corupție din armată de când comuniștii au preluat puterea, în 1949, a izbucnit chiar anul acesta și l-a avut ca protagonist pe generalul locotenent Gu Junshan, a scris presa din Hong Kong, dar detaliile afacerii n-au fost făcute publice.

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri