Liderul nord-coreean Kim Jong-un, o nouă vizită în China. Ce semnificații ar putea avea?

Data actualizării: Data publicării:
South Koreans React To Kim Jong-un's Unannounced Visit To Beijing
Foto: Guliver/Getty Images

Liderul nord-coreean, Kim Jong-un, se află în vizită de trei zile în China unde urmează să se întâlnească cu preşedintele chinez, Xi Jinping, a confirmat agenția oficială de presă de la Phenian, KCNA. După ce câțiva ani cei lideri nu s-au văzut față în față, acum este deja a patra întâlnire în mai puțin de un an. Întrevederea ar putea fi legată de negocierea unei noi întâlniri între Kim Jong-un și președintele american, Donald Trump. Cei doi au avut un summit - istoric - în iunie anul trecut. 

xi jingping si kim jong un in china
Liderul nord-coreean Kim Jong-un (dr.) se află în China la invitația președintelui Xi Jinping (stg.) Foto: captură TV

 

Kim Jong-un, invitat de Xi Jinping, a plecat cu trenul său blindat în China și este însoțit de soția sa, Ri Sol-ju, dar și de câțiva oficiali de la Phenian. Marți liderul nord-coreean ar împlini 35 de ani, deși data sa exactă de naștere nu a fost confirmată niciodată de Phenian.

China este un aliat diplomatic important pentru Coreea de Nord, fiind totodată și principalul său partener comercial. „Kim vrea să arate administrației Trump că are opțiuni diplomatice și economice dincolo de ceea ce Washingtonul și Seulul pot să ofere”, a declarat un analist citat de BBC.

Cu toate acestea, prima vizită a lui Kim Jong-un în China a avut loc abia în martie anul trecut, după ce - în mod cu totul neobișnuit - liderii nord-coreean și chinez nu s-au întâlnit în primii șase ani după ce Kim Jong-un a preluat puterea la Phenian. Brusc, anul trecut, Kim Jong-un a vizitat China de trei ori. Niciuna dintre aceste vizite nu a fost anunțată în avans, dar două dintre ele au precedat summiturile istorice pe care liderul nord-coreean le-a avut cu președintele sud-coreean, Moon Jae-in, și cu președintele american, Donald Trump. De aceea, analiștii spun că aceste vizite au fost destinate unei coordonări de strategie cu China.

Speculațiile privind iminența unei noi întâlniri între Kim Jong-un și Donald Trump sunt alimentate și de anunțul făcut de președintele american în urmă cu câteva zile că într-un viitor apropiat va fi anunțat locul unde va avea loc o nouă reuniune a sa cu liderul de la Phenian. Trump le-a spus jurnaliștilor că Washingtonul are „un dialog bun” cu Coreea de Nord, dar deocamdată sancțiunile rămân în vigoare.  În discursul său de Anul Nou, Kim Jong-un a spus că vrea în continuare o denuclearizare, dar a avertizat că acțiunile sale în acest sens s-ar putea schimba, dacă SUA își mențin sancțiunile.  

Progresele diplomatice între Trump și Kim s-au împotmolit de la summitul lor din Singapore. Ambele părți au pledat la acel moment pentru denuclearizarea peninsulei coreene, deși niciodată nu a fost clar ce ar putea însemna aceasta, notează BBC.

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri