Locul unde oamenii trebuie să fie prietenoși, prin lege

Data publicării:
hawaii maui
FOTO: Shutterstock

Aloha” a devenit un concept legal pentru locuitorii statului Hawaii, rezultat din necesitatea lor de a trăi în pace și armonie împreună.

maui hawaii cuplu plaja mare vacanta
FOTO: Shutterstock

În jur de 9 milioane de turiști vizitează anual statul Hawaii, iar oricine ajunge aici va auzi foarte des forma de salut „Aloha”. Cuvântul este folosit în loc de „bună ziua” și „la revedere”, dar înseamnă mult mai mult de atât. El reprezintă spiritul arhipelagului – oamenii și pământul - și face ca locul să fie unic, scrie BBC.

Alo” înseamnă „față în față” și „Ha” înseamnă „suflare de viață”, spune Davianna Pomaika McGregor, un istoric din Hawaii, care a remarcat că există și alte interpretări ale cuvântului, mai puțin literale, dar la fel de valide.

Un moment care merită menționat este atunci când, în 1970, în timpul unei conferințe, o femeie în vârstă a ținut un discurs emoționant pentru locuitori, în contextul neînțelegerilor cu Vietnam. Îndemnul ei memorabil era ca locuitorii din Hawaii să rămână uniți în spiritul cultural al statului. Femeia a menționat de asemenea că „Aloha” ar trebui să reprezinte modul în care oamenii ar trebui să se trateze între ei.

Deși spiritul Aloha a devenit lege oficială în 1986, originile conceptului sunt bine înrădăcinate în cultura hawaiană.

hawaii maui
FOTO: Shutterstock

Nu e greu de înțeles de unde a pornit ideea aceasta. Hawaii reprezintă cea mai izolată populație din lume: California la 2.400 de mile depărtare, Japonia la mai mult de 4.000 de mile. Insulele sunt mici, majoritatea pot fi traversate într-o zi la volan. Insulele nu sunt unite cu poduri. Locuitorii de acolo și-au dat seama că cea mai bună metodă de a trăi în armonie este să aibă o relație prietenoasă unii cu ceilalți.

Legea „Aloha” este însă una mai mult simbolică – dar nu înseamnă că nu funcționează. De exemplu, dacă o persoană publică sau un politician nu respectă spiritul Aloha, acesta ar putea fi demis din funcție.

Nu toți locuitorii statului Hawaii sunt însă de părere că legea Aloha este una pozitivă.

Spiritul Aloha e folosit pentru evidenția că toți cei din Hawaii pot simți și ar trebui să accepte iubirea pentru umanitate. Spiritul Aloha transcende diferențele dintre oameni și îmbrățișează unitatea și egalitate. Asta ar putea fi o  problemă pentru că în felul acesta e ignorată așa-zisa complexitate a vieții și a societății”, afirmă profesorul Wendell Kekailoa Perry, care a studiat în profunzime legea Aloha.

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri