Luare de ostatici la un hotel Radisson din Mali. 27 persoane au murit

Data publicării:
radisson-blu-hotel-bamako

Teroarea s-a dezlănţuit în hotelul Radisson din Bamako în jurul orei locale şase. Mai multe persoane puternic înarmate au pătruns în clădire, unde au luat ostatici angajaţi şi zeci de clienţi ai hotelului, majoritatea cetăţeni străini.

„A venit o maşină şi au tras în paznicii care se aflau la intrare. După câteva minute au venit şi poliţiştii. Au venit şi ne-au strigat "La pământ!" Ne-au zis să intrăm înauntru şi am intrat în biroul nostru. Se auzeau focuri de armă”, povestește un martor.

„În zorii zilei am auzit focuri de armă. Am crezut că sunt artificii şi nu mi-am dat seama că este o luare de ostatici. Bubuiturile au continuat. M-am îndreptat către restaurant şi apoi am văzut mult fum. Aşa că m-am întors în cameră”, spune un client al hotelului.

Zeci de soldaţi au fost mobilizaţi la hotel, iar în sprijinul lor au venit şi trupe speciale franceze şi americane. Forţele de ordine au pătruns în clădirea Radisson unde au avut loc schimburi de focuri cu teroriştii. În recepţia hotelului, ferestrele făcute ţăndări stau mărturie a luptei care s-a dat acolo. Soldaţii au cercetat etaj cu etaj clădirea şi au reuşit să elibereze zeci de ostatici, printre care şi echipaje ale companiilor Air France şi Turkish Airlines.

Mulţi dintre ostaticii salvaţi au fost scoşi pe braţe de soldaţi.

„Au venit la noi, au bătut la uşă şi au spus că sunt forţele de securitate. Am verificat, ele erau. Am părăsit camera şi ei au evacuat întregul etaj”, povestește un martor.

În hotel se aflau clienţi de cel puţin 10 naţionalităţi, printre care americani, francezi, germani, belgieni, chinezi şi marocani. Luarea de ostatici a fost revendicată de gruparea Al Mourabitoune, afiliată Al Qaida. 




ACTUALIZARE 17.40. Luarea de ostatici s-a încheiat. Cel mai recent bilanț furnizat de autorități este de 18 morți, dar încă nu se știe dacă este vorba doar despre ostatici sau dacă în acest bilanț au fost incluși și atacatorii, care au fost uciși mai devreme. Toți supraviețuitorii au fost eliberați.


ACTUALIZARE 14:50 Trei ostatici, toți străini, au fost uciși în urma asaltului forțelor speciale, potrivit autorităților din Mali, care nu au precizat nici naționalitatea lor, nici circumstanțele în care au murit. 

De asemenea, cel puțin trei paznici ai hotelului sunt răniți.

Aproape jumătate din cei 170 de ostatici au reușit să iasă din hotel, fie eliberați de forțele de ordine, fie au reușit să scape singuri.

Atacul asupra hotelului survine la exact o săptămână de la atentatele din Paris soldate cu 129 de morți.

Martori oculari au spus că erau cel puțin zece atacatori, în timp ce autoritățile susțin că sunt doi sau trei. Ei au intrat în incintă în același moment cu o mașină având numere de corp diplomatic, asupra cărora au deschis focul, a precizat Ministerul Securității Interne, rectificând astfel o precedentă informație potrivit căreia teroriștii înșiși ar fi ajuns la hotel cu un vehicul diplomatic.  

ACTUALIZARE 14:30 Președintele Franței, Francois Hollande, le-a cerut vineri concetățenilor care se află în „țări sensibile” să-și ia toate măsurile de precauție și a trimis în Mali 40 de membri ai Grupului de Intervenție al Jandarmeriei Naționale

În hotelul din Mali se aflau și 12 angajați ai Air France, care sunt „într-un loc sigur acum”, a anunțat compania. 

Personalul civil din forța internațională desfășurată în Mali a primit ordin să nu se expună, iar ambasada americană le-a cerut cetățenilor SUA să „rămână la adăpost”. 

Președintele țării, care participa la un summit în Ciad, a revenit de urgență la Bamako. 

ACTUALIZARE 14:00 Optzeci de ostatici au fost eliberați, potrivit Reuters.

Ministerul Român de Externe nu știe în acest moment dacă ar fi și români luați ostatici în acel hotel. MAE a precizat că adună informații.

Un martor ocular a povestit pentru presa franceză cum a început atacul de la hotelul Radisson din capitala statului Mali, Bamako:

„Eram la 100 de metri de hotel. Pentru moment, hotelul este încercuit. Ne-am baricadat în sediul nostru şi aşteptăm să vedem ce se întâmplă. S-au auzit focuri de armă, se trage peste tot, ne-au spus să stăm înauntru. Este un hotel în care stau mulţi străini.

- Hotelul era păzit?

- Da, erau paznici. A venit o maşină şi au tras în cei care erau la intrare. După câteva minute au venit şi poliţiştii. Au venit şi ne-au strigat "La pământ!"

Ne-au zis să intrăm înauntru şi am intrat în biroul nostru.

Se auzeau focuri de armă”.  

ACTUALIZARE 13:00 Forțele speciale din Mali au început asaltul asupra hotelului Radisson. Zece persoane au putut fi eliberate, potrivit purtătorului de cuvânt al Ministerului Securității Interne. Aceeași sursă spune că trei ostatici, a căror cetățenie urmează a fi stabilită, au fost uciși.

Cel puțin șapte chinezi se numără printre persoanele ținute ostatice, potrivit agenției Xinhua. O sursă turcă a declarat că șase angajați ai companiei aeriene Turkish Airlines se află în hotel. 

Agenția Xinhua susține că a putut lua legătura cu unul dintre turiștii francezi, care a menționat că sunt în jur de zece atacatori înarmați. Ostaticul a povestit că a auzit mai multe focuri de armă în jurul orei 6:30 GMT, apoi, sporadic, tiruri susținute.  „S-a răspândit un miros de fum pe culoare și în camere, internetul a fost tăiat, iar recepția hotelului nu răspundea la telefon”, a povestit bărbatul.  

ACTUALIZARE 12:15 Nouă persoane ar fi fost ucise, potrivit presei italiene. Pe de altă parte, cel puțin două femei au fost eliberate de forțele de securitate, potrivit AFP. 

Alte surse spun că persoanele care au știut să recite din Coran au fost eliberate. În hotel sunt cazați mulți cetățeni străini.


 „Grupul hotelier Rezidor, care administrează hotelul Radisson Blu din Bamako, Mali, este la curent cu faptul că o luare de ostatici este în curs de desfășurare”, spune grupul într-un comunicat. „Potrivit informațiilor noastre, două persoane rețin 140 de clienți și 30 de angajați”, se menționează în comunicat.

Echipele noastre de securitate sunt în contact permanent cu autoritățile locale pentru a oferi orice ajutor posibil în vederea restabilirii siguranței în hotel. În acest stadiu nu avem alte informații și continuăm să urmărim îndeaproape situația”, declară Rezidor.

Hotelul este în centrul capitalei, iar în jurul clădirii forțele de ordine au stabilit un perimetru de securitate. Presa locală spune că ar fi 13 atacatori.

Tiruri de arme automate se aud în exteriorul hotelului, care are 190 de camere.

Atacul ar fi început la etajul al șaptelea, unde jihadiștii au deschis focul pe culoare, a declarat o sursă din serviciile de securitate, citată de AFP.

Atacatorii ar fi venit la hotel cu o mașină care avea numere de corp diplomatic.

Nordul statului Mali a căzut în primăvara anului 2012 sub controlul grupărilor jihadiste având legături cu al-Qaida. În urma unei operațiuni internaționale întreprinse la inițiativa Franței în ianuarie 2013, aceste grupări au fost în mare parte dispersate, dar intervenția militară internațională continuă și în prezent, întrucât zone întregi scapă încă de sub control.

Mult timp concentrate în nord, atacurile jihadiștilor s-au extins de la începutul acestui an către centru, apoi din iunie în sudul țării.

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri